04.05.2016 11:06

ȘI AMERICANII CITESC SONDAJELE

Republica Moldova se află la intersecția a două lumi – cea slavă și cea europeană, românească. Că e anume așa se vede cu ochiul liber. O spun sondajele dar cel mai bine o arată manifestările prilejuite de ziua de 9 mai. Anul trecut, pe 9 și 10 mai 2015, unii, au sărbătorit Ziua Victoriei, alții Ziua Europei.

Ca de obicei, mulțimea care s-a adunat la Memorialul Eternitate a purtat în piept, ca semn de susținere a politicilor promovate de Federația Rusă, panglica Sfântul Gheorghe – o reminiscență a medaliei țariste cu același nume. Celebrarea a 70 de ani de la victoria împotriva fascismului s-a transformat într-un bun prilej pentru pro-ruși de a se aduna împreună. Simbolul militar rus a fost purtat de la mic la mare, de la copiii de grădiniță până la cei de vârste matusalemice. În 2015 replica ambasadelor Uniunii Europene acreditate în Moldova a fost una culinară. De Ziua Europei, Pirkka Tapiola a transformat Piața Marii Adunări Naționale într-o mare bucătărie. În corturile instalate în centrul capitalei moldovenești, reprezentanţii celor 19 ţări ale Uniunii Europene au pus în vânzare mâncarea lor tradițională. Așa a crezut ambasadorul Tapiola că poate atrage pe moldoveni de partea Europei - cu înghețată italiană, cu paella spaniolă, ori cu mici și kebab. Cert este că nici micii, care nu erau pe gratis - nu au ajuns la destinatari.



Anul acesta, de 9 mai, în PMAN va fi expusă tehnica militară americană. Pe americani îi despart mai puțin de o sută de km de locul dislocației Grupului Operativ al Trupelor Ruse. Distanța dintre capitala Republicii Moldova și capitala nerecunoscutei republici nistrene, Tiraspol, este de doar 70 de kilometri. Prezența militarilor americani în Moldova este mai degrabă una simbolică. La acest exercițiu militar comun participă mai puțin de 200 de militari ai Regimentului 2 Cavalerie al SUA şi 165 de militari din Batalionul Geniu, Batalionul 22 de menţinere a păcii, precum şi din brigăzile 1, 2 şi 3 ale Armatei Naţionale, au ca scop instruirea comună a subunităţilor de geniu şi creşterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două armate. Nimic amenințător! Ucrainenii, dar și georgienii au avut un număr mai mare de aplicații militare cu Statele Unite.

Comentatorii politici afirmă că destabilizarea politico-economică a statului moldovean s-a făcut la indicația unor cercuri din Federația Rusă. Corect. Dar prăbușirea monedei naționale moldovenești – prin retragerea de pe piață a unui miliard de doalri – nu putea fi realizată fără știința unor instituții financiare din Uniunea Europeană. Publicația Adevărul nota că retragerea unor bani mari dintr-o bancă în care statul are calitatea de acţionar e de-a dreptul imposibilă. Mai ales acolo unde sunt impuse interdicţii pentru tranzacţiile care depășesc suma de 150 mii de dolari. În calitate de prim ministru al Republicii Moldova, domnul Iurie Leancă, a semnat un document de control valutar iar domnia sa știa foarte bine ce girează prin această semnătură.

Deprecierea leului a făcut să scadă încrederea oamenilor în partidele pro-europene. Probabil, undeva la Moscova, niște oameni deștepți au pus la cale toată trebușoara asta. Alții, la Chișinău, au pregătit condiţiile. E foarte posibil ca un șef de guvern, mai degrabă diplomat decît manager, un domn care, probabil, habar nu avea de inginerii financiare, s-a uitat ca mâța în calendar pe documente și a semnat tot ceea ce i s-a pus în față. Printr-o semnătură aiurea, leul s-a depreciat, buzunarele cetățenilor s-au golit iar ideea europeană s-a dus naibii la vale, pe apa sâmbetei.

Barometrul Opiniei Publice dat publicității de IPP la 4 mai 2016 spune că doar cinci partide ar intrea în Parlament și că PSRM împreună cu formațiunea politică condusă de domnul Usatîi ar adeține majoritatea. În cazul unor alegeri parlamentare, în viitorul Legislativ ar accede doar cinci formațiuni politice. Este vorba de PSRM, Partidul Politic „Partidul Nostru”, PAS, Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” și PCRM. Pentru PSRM ar vota 28% dintre moldoveni, pentru Partidul Politic Partidul Nostru - 18,7% iar pentru Partidul Comuniștilor 8,2%. Asta înseamnă că, dacă ar fi avut loc alegeri parlamentare anticipate pe Parlamentul de la Chișinău ar fi fluturat steagul roșu iar Kremlinul și-ar fi căpătat satisfacția de a opri Moldova din drumul ei firesc către Europa.

Dar anticipate nu vor fi. Disperatele încercări de destabilizare a situației politice prin declanșarea unor proteste în masă care să culmineze cu alegeri anticipate, a eșuat.

Opoziția de dreapta ar trebui să se concentreze pe nominalizarea unui candidat comun la prezidențiale. Va fi domnul Leancă ori domnul Năstase? A mai rămas în cărți doamna Maia Sandu? Unii zic că da și o văd a fi contracandidatul domnului Dodon. Să vedem.
Pe stânga tot e amețeală - socialiștii l-au desemnat deja pe domnul Dodon drept candidatul lor, de asta, domnia sa, în fiecare week-end este prezent prin satele Moldovei – știe că acolo sunt voturile! Marea enigmă ține de comportamentul domnului Usatâi - va avea sau nu un candidat la prezidențiale? Își va îndemna susținătorii să voteze pe unul dintre candidații anunțați? Cine va fi preferat, doamna Maia Sandu ori domnul Năstase? Va fi o licitație de unde va ieși câștigător domnul Boțan? Ori nu nu va fi nevoie căci domnia sa are deja funcția de președinte la emisiunea de televiziune cu denumirea Domm Președinte.

Obosită de ciocnirile civilizaționale dintre Est și Vest și-a dorit stabilizarea. După o sută de zile de guvernare, cabinetul Filip a anunțat că, în linii mari i-a reușit acest lucru. Mai sunt însă multe lucruri de făcut. Dar, prezența simbolică a trupelor americane la Chișinău de Ziua Victoriei, vine să le amintească tuturor nostalgicilor că vremea derapajelor de pe autostrada care duce spre Albița și de acolo în Europa, a trecut.

Și experții americani citeasc sondajele din Moldova.

FOTO - Ministerul Apărării Republicii Moldova
Publicat de Victor Nichitus

Comentarii