23.03.2015 17:11
În Sistemul moldovenesc de procuratură vor fi revizuite competențele instituționale și numirea în funcție a procurorului general
Sistemul moldovenesc de procuratură va fi supus unor modificări esențiale. În primul rând, vor fi revizuite competențele instituționale, iar numirea în funcție a procurorului general nu se va mai face pe criterii politice. Declarația a fost făcută astăzi de ministrul Justiției, Vladimir Grosu. Oficialul a anunțat că proiectul de Lege privind Procuratura a primit vineri avizul pozitiv al Comisiei de la Venezia.
Procurorul general al Republicii Moldova va fi numit în funcție prin decret prezidențial, la recomandarea Consiliului Superior al Procurorilor, în acest fel fiind excluse votul deputaților și interesele politice. În același timp, procurorul general își va exercita atribuțiile pe un termen de 7 ani, și nu de 5, perioadă în care nu va putea fi demis. Proiectul de lege propune să fie stabilite clar competențele instituționale, astfel încât activitatea procurorilor să fie concentrată strict pe aspecte penale, iar numărul de procurori ierarhic-superiori să fie micșorat, susține ministrul Justiției.
Noua lege mai prevede sancțiuni disciplinare pentru procurori, de rând cu implementarea unui nou sistem de evaluare a performanțelor și ,respectiv, de remunerare a procurorilor. Astfel, formula de calcul a salariilor procurorilor va fi legată de cea a judecătorilor.
Totuși, Comisia de la Venezia a recomandat autorităților moldovenești să nu modifice, deocamdată, modul de alegere a procurorului general în UTA Găgăuzia.
Întrebat dacă noua lege va rezolva problema corupției din sistem, ministrul Justiției a recunoscut că este imposibil de obținut eliminarea totală a fenomenului.
Amintim că reforma sistemului procuraturii este cerută insistent de organismele internaționale în rapoartele de stare a țării. Republica Moldova a ratat o finanțare din fonduri europene în valoare de 1,8 milioane de euro pentru reforme în domeniu. Grupul de lucru, format din 13 persoane, va definitiva până la începutul lunii aprilie proiectul de Lege privind Procuratura în conformitate cu recomandările Comisiei de la Venezia. În mai proiectul va fi transmis spre adoptare Parlamentului, astfel încât legea să fie activă de la 1 ianuarie 2016.