29.10.2015 16:40
Încă un Guvern demis
Republica Moldova a rămas din nou fără Guvern. Executivul condus de Valeriu Streleț a fost demis astazi de Parlament, cu votul comuniștilor, socialiștilor și democraților, după ce a fost depusă o moțiune de cenzură. Streleț a declarat că și-a dat seama că va fi demis după ce nu i-a răspuns la telefon lui Vlad Plahotniuc acum o saptamână.
Pentru a doua oară în acest an, Moldova rămâne fără Guvern. Pentru demiterea guvernului Streleț au votat 65 de deputați - comuniștii, socialiștii și democrații. Liberalii și grupul neafiliaților condus de Iurie Leanca s-au abținut.
”Sincer vorbind, mi-a fost clară evoluția evenimentelor după 17 octombrie, atunci când am refuzat să-I răspund la telefon domnului Plahotniuc. M-a sunat de două ori, nu am răspuns și l-am rugat pe domnul Candu să nu mă mai telefoneze. Acesta pentru mine este o persoană privată, care și-a declarat demisia din partid”, - a declarat Valeriu Streleț.
Astfel, în ultimul său discurs de la tribuna Parlamentului, la fel ca și liderul său de partid, Vlad Filat, Streleț l-a acuzat pe Plahotniuc că trage sforile în țară și că vrea să mențină această situație.
”Din păcate, nu se dorește menținerea stabilității politice. Din contra, se dorește conservarea sistemului. Deoarece așa este comod și așa pot fi trase sforile”, - a spus de la tribună Streleț.
Dar, înainte de procedura de vot, deputații au anunțat motivele pro sau contra, pentru care au decis sa-l demită pe Streleț.
”Noi am cerut în modul politic și cel mai procedural posibil ca colegul nostru să demisioneze din funcția de prim-ministru și am exprimat un vot de neîncredere după ce am analizat comportamentul domniei sale în ultimele săptămâni”, - a menționat Marian Lupu, liderul PDM.
Iar liderul socialiștilor Igor Dodon a remarcat că așa ”haos” nu a fost niciodată, cum a fost în ultimele șase ani. ”De ce noi mai optăm pentru integrare europeană. Care integrare europeană? Doar sub ideea de integrare se fură banii din țară”, - a spus el.
Reamintim că moțiunea de cenzură, depusă de deputații socialiști și comuniști a trecut astăzi în Parlament. Motivul care ar sta la baza moțiunii de cenzură ar fi „suspiciunea de corupție a premierului Valeriu Streleț”. Potrivit legislației, în cel mult trei zile, Cabinetul de miniştri va trebui să-şi dea demisia, iar şeful statului va desemna un nou prim-ministru. Ulterior, într-un interval de 15 zile, premierul desemnat va prezenta Parlamentului propunerile pentru noul Cabinet. Dacă acesta va fi acceptat de deputaţi, noii miniştri vor putea depune jurământul.