24.11.2014 11:47
ÎNCEPE PRIMA MOŢIUNE DE CENZURĂ ÎMPOTRIVA COMISIEI JUNCKER
Astăzi începe sesiunea plenară a Parlamentului European la Strasbourg. La nici o lună de la învestire, Comisia Juncker este supusă primei moţiuni de cenzură din cauza politicilor fiscale preferenţiale promovate de Luxemburg. De asemenea, pe agendă sunt programate dezbateri asupra unui raport privind politicile de coeziune dar și bugetul Uniunii pe anul viitor.
Fostul premier al Marelui Ducat şi actualul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este acuzat că a ajutat mari companii să-şi reducă sarcina fiscală, prin acorduri considerate ilicite. Scandalul este cunoscut sub numele de LuxLeaks, având în vedere că “beneficiarii” sunt corporaţii, precum Fiat Group şi Amazon.
Moţiunea este semnată de 76 de eurodeputaţi și a fost depusă după dezbaterea privind dezvăluirile presei europene, care afirmau că 300 de comunități multinaţionale au încheiat acorduri cu Luxemburgul pentru a-şi minimiza impozitele, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului European. În acest fel deputaţii doresc să confirme faptul că nu mai au deloc încredere în Junker, ca preşedinte al Comisiei Europene şi reprezentant al cetăţenilor în UE, precizează documentul.
Potrivit textului moţiunii, în state membre ale Uniunii Europene, în special în Marele Ducat de Luxemburg, se aplică “sistemele agresive de evitare a impozitului pe profit”, fapt ce “a cauzat pierderea a miliarde de euro din potenţiale venituri fiscale”.
Pe de altă parte, “începând din iunie 2014, Comisia investighează un pretins ajutor de stat ilegal sub formă de acorduri fiscale ilicite între Marele Ducat de Luxemburg şi Fiat Group şi Amazon”, depusă de eurodeputaţii sceptici, pe tema scandalului LuxLeaks.
Conform regulamentului de procedură al Parlamentului, moţiunea trebuie dezbătută şi votată în şedinţă plenară şi între momentul dezbaterii şi cel al votului trebuie să treacă 48 de ore. Votul va avea loc joi, în prezenţa tuturor membrilor Cabinetului Juncker.