03.12.2015 15:17
Instituții de drept în vizorul UE
Centrul Național Anticorupție, Comisia Națională pentru Integritate și Curtea Constituțională sunt doar câteva dintre instituțiile de drept din țară care vor fi evaluate de către 15 experți europeni, misiunea acestora s-a început pe data de 30 noiembrie curent. Scopul principal este de a oferi sfaturi și recomandări privind structura și activitățile instituțiilor cheie ale statului în trei domenii: procesul de reformă al sectorului justiției, sistemul anti-spălare de bani și sistemul anti-corupție.
Cererea privind evaluarea instituțiilor de drept din Republica Moldova a venit din partea Parlamentului și a Guvernului Republicii Moldova. Astfel, țara noastră va fi gazda a 15 experți din țările membre ale Uniunii Europene, precum România, Franța și Germania.
Cererea privind evaluarea instituțiilor de drept din Republica Moldova a venit din partea Parlamentului și a Guvernului Republicii Moldova. Astfel, țara noastră va fi gazda a 15 experți din țările membre ale Uniunii Europene, precum România, Franța și Germania.
”Ordinea în justiție este prioritate pe agenda relațiilor dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Noi ne-am asumat un angajament foarte puternic, ca prin instrumentele pe care le putem oferi, respectând suveranitatea țării, să obținem rezultatul dorit”, - a declarat ambasadorul Uniunii Europene în RM Pirkka Tapiola.
Unul dintre experții care se află acum în Republica Moldova este Laura Codruța Kövesi, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție din România. Aceasta efectuează, în calitate de expert TAIEX, o misiune de evaluarea a Centrului Național Anti-corupție și a Comisiei Naționale de Integritate și urmează să se pronunțe asupra situației din aceste două instituții, în raport cu modul de organizare și funcționare a instituției pe care o reprezintă.
”Cu ajutorul acestei misiuni, Moldova are rară ocazie să tragă beneficii de la o expertiză europeană de cel mai înalt nivel. Ea este furnizată de experți cu o lung experiență de succes, în aplicarea principiilor statului de drept în țările lor de origine”, - a menționat prim-ministru interimar Gheorghe Brega.
La finele misiunii, Republica Moldova se va alege cu un șir de recomandări care ar permite justiției să devină una echidistantă, transparentă și credibilă pentru societate.
”Noi putem să sprijinim, să analizăm, să oferim doar consiliere tehnică guvernului, dar noi nu putem să trimitem pe cineva care să rezolve problemele pe loc”, - a spus Tapiola.
Acest exercițiu este organizat în cadrul instrumentului Uniunii Europene, TAIEX, în cooperare cu autoritățile din Moldova. TAIEX reprezintă Instrumentul de Schimb de Informații și Asistență Tehnică al Uniunii Europene.
Perioada estimată de finalizare a exercițiului este sfârșitul lunii martie 2016, iar recomandările cheie vor fi discutate în cadrul unor mese rotunde publice.