17.06.2015 07:46

Integrarea în UE - PROGRESE sau REGRESE ?

Deși în perioada 2005-2014, Republica Moldova a înregistrat progrese importante în dimeniul integrării europene, acțiunile nu au fost pe măsura așteptărilor. Corupția și performanța slabă a instituțiilor publice au încetinit integrarea țării noastre în spațiul comunitar. Concluziile se conțin într-un studiu recent elaborat de Centrul analitic ”Expert-Grup”, în comun cu Asociația ADEPT.

Experții au constatat că deficiențe importante persistă în mai multe sectoare, în special în combaterea corupției, în sectorul bancar, în implementarea standardelor de calitate ale UE și în sectorul energetic. Astfel, în pofida progreselor înregistrate, corupția, politizarea domeniului public și performanța slabă a instituțiilor publice arată că în ultimii zece ani reformele au fost promovate sub presiune externă, pe când nivelul de acceptare și voința politică față de reformare au fost limitate. Autorii studiului relevă progrese importante în relațiile comerciale cu alte țări, acțiuni care pot fi puse pe seama angajamentelor asumate în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului și aprofundării relațiilor comerciale cu UE.

Exporturile în UE au crescut de la 440 milioane euro în 2005 la peste 1 miliard, 100 milioane de euro în 2014, iar zona comunitară a devenit principala piață de desfacere pentru produsele moldovenești. Cu toate acestea, pentru a valorifica în continuare capacitatea de export a țării și a beneficia de DCFTA, sunt necesare eforturi suplimentare pentru adoptarea standardelor de calitate ale UE. Deschiderea unei afaceri în Republica Moldova a devenit mai simplă în ultimii nouă ani datorită implementării ghișeelor unice pentru înregistrarea întreprinderilor și reducerea volumului de documente solicitate. Însă obținerea permiselor, în special a celor pentru construcții, este în continuare problematică, se arată în studiu.

Și serviciile financiare rămîn a fi slab dezvoltate sub aspect de calitate și dimensiune, cu o infrastructură digitală care nu ajunge la standardele moderne, în special la bursa locală de valori. În plus, problemele recente în sectorul bancar arată că există deficiențe semnificative în gestionarea acestui sector, se mai spune în studiu.

Comentarii