09.05.2019 19:20

Ioniță: Moldova nu-și poate permite luxul unei instabilități politice

„Republica Moldova nu-și poate permite luxul unei instabilități politice, prelungită pe o perioadă foarte mare de timp”.

Este opinia ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță, care a adăugat că, în caz contrar, de suferit va avea economia țării, transmite Știri.md cu referire la Agora.md.

„Aici (n.r. – în RM), din păcate, politicul este foarte mult legat economic. Cu alte cuvinte, economicul este primul care reacționează la o situație de instabilitate politică. În alte state, mai așezate din punct de vedere economic, poți să-ți permiți „luxul” de a negocia luni de zile sau chiar ani. 

Au fost situații în care unele state europene nu au avut mai mult de un și jumătate un Guvern stabil pentru că formațiunile nu au fost în stare să ajungă la un consens. 

Eu cred că RM nu-și poate permite luxul unei instabilități politice, prelungită pe o perioadă foarte mare de timp. Pe de altă parte, până la momentul viitorului Guvern, țara este totuși condusă. 

Aveți un Guvern funcțional, aveți instituții ale statului care sunt pe deplin funcționale”, a declarat Daniel Ioniță în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Mai exact, în această perioadă de instabilitate politică, țara noastră riscă să rateze investiții. 

„Starea aceasta de incertitudine îi pune pe foarte mulți într-o zonă de așteptare. În această perioadă nu te aștepți la investiții economice semnificative, la gesturi majore pentru avansarea diverselor dosare. Eu cred că pentru RM este extrem de important să reia cât de curând posibil și cooperarea sa cu FMI-ul, de care este automat condiționată inclusiv tranșa promisă de UE din asistența macrofinanciară. 

De asemenea, partenerii europeni sunt într-o zonă de așteptare. Chiar și România... avem un set consistent de proiecte. Dar nu pleci la un drum neștiind echipa cu care vei merge pe acel drum”, a explicat acesta.

În acest context, exponenții politici trebuie să se așeze la masa de dialog, a subliniat ambasadorul. 

„Orice partid are în spate proprii alegători cărora trebuie să le răspundă într-un fel pentru încrederea acordată. Trebuie, în același timp, de ținut cont de ansamblu. 

Democrația înseamnă că o majoritate conduce. Dacă ești în minoritate, înseamnă că trebuie să accepți. Că îți place sau nu, asta e o altă situație. 

După analiza votului din 24 februarie, constatăm că în majoritatea lor, cetățenii RM doresc să continue drumul către UE. Și acesta este un semnal extrem de încurajator, inclusiv pentru România”, a spus Daniel Ioniță.

„Uităm că acum cinci ani și o lună cetățenii RM, ca să circule în UE, aveau nevoie de viză. Uităm, de asemenea, că în momentul de față comerțul extern este în proporție covârșitoare, de aproape 70%, direcționat în UE, iar de pe urma acestui comerț profită nu numai antreprenorii din RM, dar și cei care lucrează în RM. Mai mult, uităm că, de fapt, multe din obiectivele sociale din RM au fost realizate cu bani europeni. 

Am fost și la Soroca, și în Găgăuzia. Peste tot vezi obiective care au fost posibile doar cu contribuția partenerilor de dezvoltare. 

Dar cu toate astea, ori parcă trăim în luni paralele, ori noi am fost incapabili să comunicăm mai bine ceea ce am făcut în RM și să transmitem mesajul către toți cetățenii RM, că de fapt partenerii de dezvoltare sunt serioși și sunt angajați în ceea ce privește îmbunătățirea vieții cetățenilor RM”, a menționat diplomatul.


SURSA

Comentarii