02.03.2016 14:18

Țîrdea: Sfatul Țării-2 este o tentativă de a încheia asimilarea Moldovei

Prin convocarea Sfatului Țării-2 elita politică intenționează să finalizeze procedura de asimilare a Moldovei de către România în anul 2018. Aceasta se înscrie în concepția „planurilor Marshall”, care în ultimul timp sînt propuse de mai multe persoane de pe ambele maluri ale Prutului. Astfel a comentat comunicatul despre convocarea Sfatului Țării la 98 de ani de la unirea Basarabiei cu România politologul Bogdan Țîrdea, deputat din partea PSRM, în cadrul unui interviu pentru NOI.md.

„În fiecare an vedem că apar manifestări ale mișcării «Acțiunea 2012», Forum Român, au loc congrese ale partidelor unioniste. Activitatea lor este legalizată de Curtea Supremă de Justiție și Curtea Constituțională. Noi vedem că se încearcă promovarea planului de apropiere a Moldovei cu România. Recent senatorul Viorel Badea, tot el copreședintele PNL Diaspora, a propus tuturor organizațiilor politice române să semneze acest plan. În România se efectuează sistematic sondaje, conform cărora, chipurile, 65% din populație vor unirea”, a relatat Țîrdea.

„Sînt propuse numeroase «planuri Marshall» de către Dan Dungaciu și alți politologi. În acestea se menționează că pentru desfășurarea acestor inițiative ambițioase inițial sînt necesari 10-15 miliarde de dolari. Aceste planuri se bucură de o susținere amplă și în cercurile guvernamentale ale Moldovei. Ion Sturza și Maia Sandu înaintează unele planuri analogice, a căror esență este următoarea: „Cumpărați toate afacerile în Moldova! Împreună cu ele veți cumpăra și toți cetățenii!”, a opinat politologul.

Potrivit deputatului socialist, derutează și faptul că majoritatea politicienilor moldoveni cu viziuni de dreapta au susținut sus și tare ideea unirii - și Ghimpu, și Carpov, și Chirtoacă, și unii reprezentanți ai Platformei „DA”. „Chiar și democrații, care verbal se pronunță pentru independență, în realitate au susținut și introducerea istoriei românilor, și programelor educaționale pentru «reformatarea» conștiinței naționale a cetățenilor Republicii Moldova. Toate acestea sînt parte a planului de aplicare în anul 2018 a loviturii asupra statalității moldovenești. Acesta însă contravine opiniei publice din Moldova, unde majoritatea se pronunță împotriva unirii, deși unora le este frică să vorbească deschis despre aceasta”, a declarat expertul.

Țîrdea a comunicat despre cîteva posibile variante ale unirii. „Unii spun că aceasta va fi o variantă a unirii de pe poziții de forță, alții insistă asupra variantei tehnice, cînd pentru aceasta va vota Parlamentul. Poate fi convocat un miting, la care vor veni 50 de mii de oameni. Ei vor anunța unirea și vor solicita deputaților să aprobe «decizia de unire» la nivel de stat. Pot forma un guvern comun, alege un președinte pentru ambele țări, cum a fost în 1850. Se discută diverse formate de asimilare a RM și distrugere a statalității moldovenești”, a menționat expertul.

În opinia lui, acceptarea tacită de către elită a unei astfel de inițiative este condiționată de dorința politicienilor de a fi primiți în diverse „cercuri” înalte, precum și de necesitatea „de a recupera” granturile obținute de la diverse organizații românești de dreapta. „Li s-a dat indicația să le bage moldovenilor în cap noțiunea că e bine să fii cetățean de categoria a doua sau a treia. Politicienii urmează cu strictețe aceste recomandări, inclusiv grație televiziunii naționale, care zile întregi difuzează emisiuni despre ocupația sovietică și despre faptul cît de bine a fost în componența României și cît de rău este să trăiești într-o țară independentă”, a declarat politologul.

La 1 martie s-a anunțat despre formarea Sfatului Țării-2 după exemplul celui care a proclamat în anul 1918 unirea Basarabiei cu România. Inițiatorii au declarat despre organizarea la 27 martie a unei acțiuni masive de protest, în cadrul căreia cei adunați vor desena harta comună a Moldovei și României și își vor confirma intenția de a uni țările în anul 2018.


SURSA: NOI.MD

Comentarii