25.11.2016 12:31

Undă verde pentru modificarea Constituției

Articolele 124 și 125 din Constituție, care se referă la numirea procurorului general și rolul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) în sistemul judiciar, vor fi modificate.

Majoritatea deputaților și-au dat astăzi votul pentru operarea modificărilor, astfel încît procurorul general să fie numit de președinte la propunerea CSP, și nu de Parlament, cum prevede Legea Supremă în prezent. Documentul a fost aprobat în două lecturi, cu votul a 84 de deputați.

Astfel, procurorul general va fi numit pentru un mandat de șapte ani, care nu va putea fi reînnoit, în urma unui concurs public desfășurat de CSP. Amendamentele efectuate mai prevăd că procurorul general este demis din funcție de către șeful statului, tot la propunerea CSP, în condițiile legii, pentru motive obiective și în temeiul unei proceduri transparente. Conform noilor prevederi, șeful statului va putea respinge doar o dată candidatura propusă de Consiliu, și doar în baza unor probe incontestabile de incompatibilitate.

„Președintele țării va fi ca un notar, va putea verifica legalitatea procesului de numire, dar nu va avea nimic de spus. Poate să respingă o candidatură, doar dacă face referire la norme juridice concrete”, a explicat viceministrul Justiției Nicolae Eșanu.

Totodată, proiectul mai prevede că numirea, transferarea, promovarea și demiterea procurorilor ierarhic inferiori o va efectua procurorul general, la propunerea CSP.

Potrivit autorităților, reglementările actuale în domeniu au un caracter echivoc și alimentează suspiciunile de politizare a instituției Procuraturii, o structură extrem de importantă a statului de drept. În acest sens, spun autorii, noul concept este menit să reducă la maximum implicarea politicului în activitatea procuraturii.

SURSA

Comentarii