16.03.2016 08:21

Jean-Claude Juncker îl primește miercuri pe președintele cipriot, care amenință cu blocarea planului UE-Turcia privind migranții

Șeful executivului comunitar, Jean-Claude Juncker, îl primește miercuri - cu o zi înainte de un summit decisiv UE-Turcia privind criza refugiaților - pe președintele cipriot, Nicos Anastasiades, care a amenințat cu blocarea planului privind migranții, relatează AFP.

Marți, președintele Consiliului European, Donald Tusk, s-a izbit din plin de reticențele ciprioților (greci) și a recunoscut, la încheierea unei întrevederi la Ankara cu premierul turc, Ahmet Davutoglu, că drumul spre un acord rămâne presărat cu numeroase capcane. ''Nu este o sarcină ușoară și trebuie să facem aceasta corect. Este clar că rămân încă multe de făcut'', a declarat Tusk.

În afară de amenințarea cipriotă, Tusk a recunoscut el însuși că problema legalității planului pus pe masa discuțiilor rămâne una ''problematică''. ''Propunerea turcă stabilită cu Germania trebuie încă reechilibrată, pentru ca ea să poată fi acceptată de către cele 28 de state membre și de instituțiile europene'', a spus Tusk.

Planul prevede readmiterea de către Turcia a tuturor migranților sosiți clandestin în Grecia, inclusiv solicitanții de azil sirieni care fug de războiul din țara lor. În schimb, europenii se angajează, pentru fiecare sirian trimis în Turcia, să accepte un solicitant de azil sirian pe teritoriul lor.

În plus față de accelerarea discuțiilor de aderare, Turcia cere dublarea ajutorului promis de către UE — de la trei la șase miliarde de euro — pentru găzduirea migranților și ridicarea, începând de la sfârșitul lunii iunie, a vizelor impuse cetățenilor săi care vor să călătorească în Uniunea Europeană.

''Am stabilit astăzi (marți) o listă pe puncte ce trebuie soluționate dacă vrem să ajungem la un acord până vineri '', a afirmat Tusk la Ankara.

Relațiile dintre Uniunea Europeană și Turcia rămân perturbate în legătură cu problema Ciprului, divizat de la invadarea părții de nord a insulei de către armata turcă în 1974, ca reacție la o tentativă de lovitură de stat a naționaliștilor greci (sud) vizând unirea Ciprului cu Grecia.

Republica Cipru, membră a Uniunii Europene, dar nerecunoscută de către Ankara, blochează din 2009 șase capitole cheie ale negocierilor, înghețând de facto procesul de aderare. La rândul său, Ankara interzice accesul în porturile și aeroporturile sale pentru navele și avioanele provenite din partea de sud (greacă) a Ciprului. Speranțele privind un acord intercipriot au crescut totuși recent, odată cu reluarea negocierilor dintre liderii ciprioți — grec și turc — în mai 2015, sub egida ONU.

Sursa

Comentarii