08.04.2016 16:34

Congresul Autorităţilor Locale cere intrarea în vigoare a legii privind descentralizarea

Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) cere promulgarea şi intrarea în vigoare a legii privind descentralizarea.

La şedinţa de vineri a CALM s-a menţionat că "autorităţile blochează intrarea în vigoare a documentului".

Directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, a menţionat că "legea a fost adoptată cu mare greu în Parlament, însă nici acum nu a fost promulgată de Preşedinte".

"Din păcate, în Parlament sunt oameni care nu sunt gata să înţeleagă că ţara are şi autorităţi locale, căror trebuie să le fie oferită posibilitatea de a soluţiona singure problemele şi de a lua decizii", a spus Furdui.

El a menţionat că noua lege va permite autorităţilor locale să schimbe destinaţia loturilor de teren, să se adreseze la Curtea Constituţională, să ia alte decizii importante. Potrivit spuselor sale, autorităţile centrale se opun acestui fapt, "pentru a păstra monopolul de luare a deciziilor de către Guvern".

El a exemplificat şi prin proiectul Politicii bugetar-fiscale, discutate de Parlament. Iniţial se preconiza ca mijloacele din achitarea impozitului rutier să rămână în bugetele locale. De asemenea, proiectul prevedea introducerea unui nou impozit rutier, care, de asemenea, urma să suplinească bugetele locale.

"Aceste resurse ar fi un mare ajutor pentru administraţiile locale, ne-ar permite să reparăm drumurile locale. Însă, deputaţii au decis să renunţe la aceste propuneri. Autorităţile centrale încearcă să facă aşa ca autorităţile locale să nu dispună de resurse financiare pentru activitate. Despre ce fel de independenţă poate fi vorba în aşa situaţie?!", a menţionat Furdui.

Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) a declarat despre disponibilitatea de a organiza un marş de protest în cazul în care legea descentralizării nu va fi promulgată. Astfel se vorbeşte în Declaraţia adoptată la şedinţa de vineri. Membrii CALM au oferit autorităţilor centrale 10 zile pentru a examina şi promulga legea.

Adjunctul secretarului general al Guvernului, Valentin Guznac, consideră că în ultimul timp "este vizibilă îmbunătăţirea relaţiilor dintre autorităţile centrale şi cele locale".

"La Guvern s-au luat multe decizii importante. Parlamentul a adoptat şi legea descentralizării. Faptul că vă pasă de soarta acestei legi este natural. Legea a fost transmisă în Aparatul Preşedintelui luni, mai este timp pentru promulgarea acesteia", a spus Guznac.

Comentarii