21.05.2015 08:49

La Riga se desfășoară cel de-al patrulea summit al Parteneriatului estic

Liderii celor 28 de ţări membre ale Uniunii Europene şi şase ţări din fosta URSS s-au reunit astăzi la Riga în cadrul celui de-al patrulea summit al Parteneriatului Estic. În cadrul summitului vor fi abordate perspectivele aderării la UE a celor şase ţări din Parteneriatul Estic, Ucraina, Georgia, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan şi Belarus, dar ar și susținerea financiară ale acestora. La summit participă și președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Pe ordinea de zi a summitului de la Riga este fără doar și poate criza din Ucraina. Statul vecin așteaptă cel mai mult să-i fie elogiate eforturile depuse în vederea desfiinţării vizelor de intrare în spaţiul Schengen. Guvernul de la Kiev vrea ca ucrainenii să poată călători pe viitor în ţările UE fără viză. Cât privește Georgia, aceasta consideră că îndeplineşte deja toate criteriile pentru eliminarea vizelor. Astfel, Georgia exprimă speranţa că UE îi va oferi la Riga o "perspectivă europeană". De cealaltă parte, Armenia nu are prea mari aşteptări de la reuniunea din capitala Letoniei. Potrivit unor observatori armeni, guvernul de la Erevan va sublinia că, în ciuda cooperării sale cu Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), ţara nu întoarce spatele Europei şi există domenii de cooperare cu UE. Se poate spune că modeste sunt şi aşteptările guvernului de la Minsk. O apropiere de UE în chestiunea vizelor nu se află pe ordinea de zi. Potrivit observatorilor din Belarus, ţara îşi doreşte totuşi o aprofundare a cooperării economice cu UE, dar fără o modificare a arhitecturii relaţiilor externe existente.

În prima zi, a summitului de la Riga, Comisia Europeană a lansat o facilitate pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii care va furniza granturi în valoare de aproximativ 200 milioane de euro de la bugetul UE în următorii 10 ani, informează un comunicat de presă. Contribuţia Uniunii Europene ar urma să deblocheze noi investiţii în valoare de cel puţin două miliarde de euro pentru IMM-urile din Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Mijloacele financiare pentru investiţii vor veni în mare parte de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană pentru Investiţii (BEI).

Comentarii