26.01.2015 15:08

Leul moldovenesc s-a depreciat ”FORȚAT”? Declarație EXCLUSIVĂ în platoul MBC

Criza din Federația Rusă și situația din Ucraina sunt factori subiectivi ai deprecierii leului moldovenesc. ”Căderea” puternică a valutei naționale fiind condiționată de factori interni, în special, de politicile duse de BNM. Părerea a fost expusă de finanțistul Grigore Furtună, vineri la Retrospectiva Știrilor”, în studioul MBC.

Leul moldovenesc și-a început deprecierea, de fapt, în vara anului 2013. Atunci când BNM a început să cumpere masiv valuta de pe piață, majorând cererea de valută, iar deprecierea masivă din ultima perioadă este efectul direct al politicii BNM, explică Grigore Furtună. Finanțistul a spus că prin aceste acțiuni, BNM a avut scopul să mențină inflația cu orice scop, deși dispune și de alte pârghii de influență.

Grigore Furtună a atenționat că și creditul de urgență, în valoare de 6,5 mld. lei, acordat de BNM Băncii de Economii și Băncii Sociale crează o presiune serioasă asupra monedei naționale. În prezent, situația pe piața valutară internă a scăpat de sub control, iar ”salvarea” leului va fi dureroasă, a subliniat finanțistul.

În viziunea lui Grigore Furtună, situația dificilă a leului moldvenesc trebuie să fie examinată într-o ședință a Comitetului de Stabilitate Financiară, astfel încât Guvern în comun cu BNM să identifice metodele și costul susținerii valutei naționale. Finanțistul s-a abținut să-și exprime opinia vizavi de evoluția ulterioară a leullui moldovenesc.

Comentarii