02.04.2015 14:42
Libertatea presei din Republica Moldova este în pericol. Declarația ONG-urilor de media
Libertatea presei din Republica Moldova este în pericol. Cel puțin așa atestă ONG-urile de media unele prevederi ale proiectului de lege de modificare a Codului Audiovizualului, elaborat de unii deputaţi PLDM-PD.
Proiectul urma sa fie discutat dimineață la prima ora de comisia parlamentară de profil, ca ulterior să fie propusă parlamentului spre aprobare, însă proiectul legislativ a fost retras. Motivul invocat de deputați este că mai au nevoie de timp pentru a-l studia. Proiectul, prevede interzicerea transmisiunii pe teritoriul Republicii Moldova a posturilor străine care nu au semnat Convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră.
Proiectul de modificare a Codului Audiovizualului are scopul de a interzice propaganda postrurilor de televiziune străine difuzate în Moldova, precum şi de a încuraja creşterea ponderii produselor audiovizuale autohtone. Potrivit modificarilor, inițiativa legislativă îi acordă Consiliului Coordonator al Audiovizualului dreptul de a închide orice post de televiziune, pentru orice fel de încalcare, decizia urmând să fie pusă imediat în aplicare.
Chiar dacă postul va contesta decizia, el își va putea relua emisia doar după pronunțarea unei hotărâri definitive a instanței de judecată. De cealaltă parte, ONG-urile de media şi alte organizaţii ale societăţii civile dezaprobă operarea modificărilor la Codul Audiovizualului fără consultări prealabile cu societatea civilă şi cer să fie amânată examinarea proiectului de lege. Aceștea susțin că sunt inadmisibile încercările de a îmbunătăţi o lege prin încălcarea altei legi, în cazul dat, au fost ignorate prevederile Legii nr. 239 privind transparenţa în procesul decizional, care prevede și consultarea părților interesate înainte ca proiectul decizional să fie definitivat.
Documentul a fost propus suplimentar pe ordinea de zi a ședinței de ieri, 1 aprilie, a Guvernului, fără ca documentul să fie făcut undeva public. Asta chiar dacă legea prevede un termen de cel puțin 15 zile înainte de aprobare. Proiectul de modificare a Codului Audiovizualului a fost înregistrat ieri în Parlament și, în mare grabă, s-a propus sa fie prezentat în comisii, dar unii deputati s-au opus.