22.10.2015 15:36
Moțiune de cenzură a Guvernului. AIE 3 se clatină
Neînțelegeri în alianța de guvernare, plus și o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Streleț. Astăzi, în cadrul ședinței Parlamentului, deputaţii PLDM au înaintat Alianţei pentru Integrare Europeană un ultimatum, cerând demisiile Procurorului General Corneliu Gurin şi directorului CNA Viorel Chetraru, subliniind că vor părăsi Alianţa, dacă inițiativa nu va fi acceptată. Între timp, comuniștii împreună cu socialiștii au inaintat o moțiune de cenzură care a fost votată de 24 de deputați.
Deși pe ordinea de zi erau propuse spre examinare mai multe proiecte de finanțare externă, deputații liberali democrați au cerut o pauză, chiar în debutul ședinței, pentru a se întruni în ședința alianței. În timpul ședinței AIE3, convocată ad-hoc, deputații PLDM au cerut demisiile Procurorului General Corneliu Gurin şi directorului CNA Viorel Chetraru, subliniind că vor ieși din Alianță dacă inițiativa nu va fi acceptată deplin. Ulterior, reveniți în sala de ședință după o pauză de două ore, tot deputatul PLDM, Iurie Țap a mai cerut o pauză.
Astfel, supusă votului, majoritatea deputaților nu au susținut inițiativa PLDM, iar în semn de protest, aceștia au părăsit imediat, sala de ședințe.
În acest fel au început disesiunile în alianța de guvernare.
”Am auzit propunerile lor. Nu suntem nici noi împotrivă. Doar și PL-ul a propus eliberarea până la reținerea lui Vlad Filat, dar am fost ignorați. Doar noi consideram că ancheta privind furtul miliardului nu a fost condusă corect. Acum rog să fie dusă până la capăt activitatea CNA-ului pentru ancheta de la BEM și după noi vom susține demisia. Altfel, părem complicii persoanelor care au furat”, - a spus la ședință liderul PL Mihai Ghimpu.
S-a exprimat în privința situației create și liderul PDM Marian Lupu. ”Din punctul meu de vedere, grupul radical PLDM a adoptat decizia de a ieși din coaliție și de a genera alegeri anticipate, ceea ce pare a fi o decizie, pe care au discutat-o deja și au acceptat-o”, - a menționat el.
Totodată, și socialiștii au fost de aceeași părere. Mai mult, ei au cerut în plenul parlamentului demiterea mai multor directori de instituții, printre care președintele CEC, Iurie Ciocan, a directorului CNA, Viorel Chetraru, precum și a președintelui Curții de Conturi, Serafim Urecheanu. Subiectul demiterilor însă, a stârnit discuții aprinse între deputați. Ulterior, președintele Parlamentului, Andrian Candu a sugerat ca cei numiți să fie mai întâi audiați în plen, apoi vor mai vedea. Tot astăzi, socialiștii au depus și moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, care a fost semnată de 42 de deputați.
După depunerea moțiunii de cenzură, în semn de protest că nu a fost inclusă pe ordinea de zi demiterea lui Corneliu Gurin, procurorul general și Viorel Chetraru, șeful Centrului Național Anticorupție, socialiștii au părăsit sala de ședință a Parlamentului. În lipsa cvorumului, ședința Parlamentului a fost închisă.
Următoarea ședință a plenului va avea loc joia viitoare, când va fi dezbătută moțiunea de cenzură.