02.06.2016 13:59

Moldova nu trebuie să devină a doua Ucraină

După 4 luni de guver­nare, cabi­ne­tul de miniș­tri Filip con­ti­nuă să rămână în întâr­zi­ere cu mai multe din pro­iec­tele pe care le anunța la înce­put de man­dat.

Și, în timp ce pre­mi­e­rul cerea săp­tămâna tre­cută soci­e­tă­ții civile și lumii de afa­ceri ”hai­deți împre­ună să dezvol­tăm R. Mol­dova”, pre­șe­din­tele soci­a­liș­ti­lor, Ig. Dodon, anunța că „pro­iec­tul pri­vind moțiu­nea de cen­zură împo­triva guver­nu­lui Filip este gata” și în cel mai scurt timp ini­ția­tiva de demi­tere a guver­nu­lui va fi scoasă în Par­la­ment.
Avem nevoie de un nou guvern?


Valentin Krîlov, comentator politic

Un alt cabi­net de mini­ş­tri? Eu nu cred că toate oalele pen­tru situ­a­ţia în care este R. Mol­dova tre­buie sparte în capul guver­nu­lui Filip. Vina este şi a altor guverne, și a ali­anţe­lor care au guver­nat din 2009. Doar 100 de zile de probă, în con­di­ţii de criză, e prea puțin ca să dai ver­dict unui guvern. E nece­sar cel puțin un an. Că Dodon vrea alt­ceva, mă rog. Pe el nu îl inte­re­sează ce va fi cu Mol­dova. El are ținta sa: vin ale­ge­rile din toamnă şi el se zbate pen­tru voturi. Şi eu sunt în opo­zi­ţie, dar eu nu pot cere demi­sia guver­nu­lui, şti­ind că sim­plul cetă­ţean nu va câștiga nimic din asta. Par­tea proastă e că acest guvern nu are tot spri­ji­nul Coa­li­ţiei şi pierde din cauza poli­ti­cii de cadre, care îi este impusă pe linie de par­tid, nănă­şism, cumă­trism şi nu pro­fe­sio­na­lism.


Ludmila Bolboceanu, profesor universitar

Ambi­ţii în poli­tică sunt multe, dar nu tot­dea­una tre­buie luate în seamă. Da, guver­nul Filip este pro­du­sul unei guver­nări care, deo­cam­dată, mai mult pro­mite decât face. Da, putem fi de acord că guver­nul întâr­zie cu fap­tele. Dar nu putem fi de acord că solu­ţia ar fi schim­ba­rea guver­nu­lui. Un alt guvern va fi numit de ace­eaşi majo­ri­tate par­la­men­tară. Un alt guvern înseamnă un nou ter­men de probă de cel putin 100 de zile, iar asta înseamnă o nouă amâ­nare a Acor­du­lui cu FMI. Ar fi o catas­trofă. Dodon îşi face cam­pa­nie elec­to­rală. Se vrea preşe­dinte şi o face pe „eroul”. Guver­nul nu tre­buie schim­bat. El tre­buie ţinut din scurt de soci­e­ta­tea civilă şi de par­te­ne­rii noş­tri de dezvol­tare, con­tro­lat şi pus la treabă.


Fiodor Ghelici, Asociația „Moldova Mea”

Schim­ba­rea guver­nu­lui, după ce s-a ajuns la anu­mite înțe­le­geri cu FMI, ar fi o mare pros­tie. Eu nu am nimic cu soci­a­liș­tii, dar ceea ce face Dodon e idi­o­tism. Dacă vom schimba guver­nele la fie­care 2-4 luni, noi pier­dem rela­ți­ile cu FMI, cu par­te­ne­rii de dezvol­tare și cu ori­cine. Guver­nul nu e bri­gadă de trac­toare… Pen­tru noi pro­blema Nr.1 acuma sunt ale­ge­rile pre­zi­den­ți­ale. Tre­buie să iden­ti­fi­căm un can­di­dat care să ne repre­zinte pe toți sau pe cei mai mulți, nu un sin­gur par­tid, și să câști­găm ale­ge­rile, după care pre­șe­din­tele va decide ce să facă și cu guver­nul, și cu par­la­men­tul. Toate la tim­pul lor. Lui Dodon i-a intrat în cap, prea devreme, că el va fi pre­șe­dinte și o face pe „răz­vră­ti­tul”.


Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor

Deși nu sun­tem mari fani ai guver­nu­lui Filip, nu cred că tre­buie dat jos acum, după ce au fost relu­ate rela­ți­ile cu FMI, după ce s-au făcut niște ree­va­luări la plăți și taxe, după ce au fost lan­sate mai multe pro­iecte… Da, nu e ideal, noi ne dorim mai multe, dar cine ne poate garanta că un nou guvern va fi mai bun? Un alt guvern înseamnă să reluăm totul de la ”0”. Eu cred că aștep­tă­rile noas­tre tre­buie să fie mai mari de la soci­e­ta­tea civilă, care tre­buie să se acti­vi­zeze. Guver­nul tre­buie ținut sub pre­siu­nea opi­niei publice, inclu­siv prin pro­teste, dacă va fi cazul, și pus să lucreze. Alt­ceva, ce să facem? Să punem mâna pe arme? Să deve­nim o a doua Ucraină?


Axenia Ceban, pensionară

Dacă-i de schim­bat, tre­buie schim­bați toți, pen­tru că toți sunt la fel. Nu s-a schim­bat nimic nici cu Filip și nu se va schimba nici cu Dodon, nici cu Năs­tase sau cine mai este acolo… Lumea sim­plă nu-i apă­rată de nimeni. Guver­nul tre­buie să pună poli­ţia, jus­ti­ția, pro­cu­ra­tura să lucreze pen­tru oameni, nu pen­tru ei. Eu am par­ti­ci­pat la toate pro­tes­tele, înce­pând cu 1990, și ce s-a schim­bat? Toți ne-au min­țit și și-au cău­tat de viața lor. În cine să mai crezi? În cei mai tineri? Am vrea. Dar și ei sunt la fel de lacomi la bani ca și bătrâ­nii. La noi e rău în stat pen­tru că soci­e­ta­tea civilă a dat frâu liber guver­nă­ri­lor şi acum e foarte greu să-i iei în mâini. Dar dacă nu facem asta, nu schim­băm nimic. Nici cu Filip şi nici cu altul. Alt­ceva? Eu nu vreau nici revo­lu­ţie, nici răz­boi. Am tată mort la răz­boi și fecior mort în Afga­nis­tan. Nu doresc văr­sări de sânge și mame rămase sin­gure. Dar fără schim­bări nu se mai poate.



SURSA

Comentarii