29.09.2015 15:45
Moldovenii, nemulțumiți de viață
Situația social-economică precară și instabilitatea politică pune un accent tot mai negativ asupra percepției populației despre direcția în care se îndreaptă țara. Astfel, aproape două treimi dintre moldovenii chestionați recent, consideră tendința actuală drept una greșită. Sociologii spun că acesta este nivelul record de aprecieri negative.
Populația este îngrijorată cel mai mult de nivelul înalt al prețurilor, sărăcia în care se află și corupția din instituțiile statului. În aceste condiții, moldovenii spun că au încredere în biserică, primari și mass-media, în timp ce Parlamentul și Guvernul sunt apreciate pozitiv de doar 5% dintre cei chestionați.
”87% din respondenți din cadrul studiului au calificat direcția ca fiind una greșită și doar 7% ca fiind una bună. Astfel, a fost atuns nivelul record al aprecierilor negative pentru direcție”, - afirmă managerul proiectului ”CBS-AXA” Vasile Cantarji.
Chiar dacă ratingul tuturor partidelor politice a scăzut semnificativ, oamenii, totuși, se artă interesați de situația politică. Circa 24,8% se interesează mult, 7,1% foarte mult și în jur de 16% au declarat că politica nu e absolut deloc în sfera lor de interese. Din sondaj reiese că opt formațiuni politice au șanse să acceadă în Legislativ, dacă duminica viitoare, în Molodva s-ar desfășura alegerile parlamentare. Astfel, cei aproape 54% dintre moldovenii care s-ar prezenta la urne, ar alege Partidul Nostru cu 12,7%, Partidul Socialiștilor cu 11,6%. Pentru Partidul popular european, condus de ex-premierul Leancă, ar vota 5% dintre respondenți. Tot atâția sunt gata să-și dea voturile pentru comuniști. AIE-3 ar acumula doar 13,1% din voturi, respectiv - PL- 5,2%, PLDM - 4,1% și PD - 3,8%. Platforma DA, care nu este partid politic a fost inclusă în lista de opțiuni și ar acumula 3,9% (CARTON OFF). Sondajul mai relevă că numărul celor care sunt deciși să iasă la protest a crescut enorm, de la 7,3% în mai curent la 38,6% deja în septembrie.
”Mă uimesc, de fapt, acțiunile ilegale, care sunt puse în cale: ocuparea fabricilor, 8,2% față de 0,7% pentru mai; participare la demonstrații și greve ilegale – 8,9%. Nu mai vorbesc de acțiuni legale, care urmează a fi întreprinse. Omnibusul arată o radicalizare extraordinară în societatea noastră”, - spune directorul ”CBS-AXA” Ion Jugău.
Întrebați dacă sunt de acord cu organizarea protestului din 6 septembrie, aproape 60% au răspuns pozitiv, alți 24% sunt mai degrabă, de acord și numai 3,3% au condamnat aceste acțiuni. Sociologii spun că rezultatele acestui sondaj relevă o situația alarmantă, cu semnale clare de polarizare la stânga.
Sondajul a fost elaborat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing ”CBS-AXA”, în perioada 10 - 18 septembrie pe un eșantion de 1108 persoane.