28.07.2016 06:05

Nantoi: Сauza nesoluţionării conflictului transnistrean este coruptibilitatea funcţionarilor

Cauza principală a nereglementării conflictului transnistrean este coruptibilitatea demnitarilor de pe ambele maluri ale Nistrului, consideră cunoscutul politolog moldovean, directorul de program al Institutului de Politici Publice, membrul Partidului Popular European din Moldova, Oazu Nantoi.

Comentînd rezultatele vizitei în Moldova a ministrului Afacerilor Externe al Germaniei, Preşedintelui OSCE, Frank-Walter Steinmeier, expertul a remarcat că "gradul interesului faţă de această vizită a fost demonstrat de faptul că diplomatul german nu a fost primit de liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk".

"Aceasta a fost înjositor. Ministrul german, greul politicii şi persoană cu autoritate în Europa, cuvîntul cărui este de mii de ori mai important decît cuvîntul lui Şevciuk şi naţi-o bună... Această vizită nu a dus la nimic, în pofida dorinţei acute a Berlinului de a îmbunătăţi situaţia", consideră Nantoi.

El a amintit că la timpul lor, Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, de asemenea, au încercat să reglementeze conflictul din Transnistria.

"Ce a urmat ştiu toţi: anexarea Crimeii, apoi războiul nedeclarat din Ucraina", a spus expertul.

El a caracterizat vizita scurtă a lui Steinmeier prin titlul unei piese de Shakespeare - "Mult zgomot pentru nimic".

"După cum m-am convins deja, formatul "5+2" nu este capabil să soluţioneze nicio problemă a reglementării transnistrene. Conflictul transnistrean nu este unul intern - între locuitorii celor două maluri ale Nistrului. Între ei nu există antagonisme. Acesta este un conflict între Moldova şi Rusia. Prin crearea acum 16 ani, la Bratislava, a formatului "5+2" nu s-a decis nimic. Încercarea de a prezenta demontarea funicularului de pe Nistru şi apostilarea documentelor drept progres în conflict este praf în ochi", consideră Nantoi.

Politologul a menţionat că în toţi aceşti ani părţile niciodată nu au încercat să discute "coşul trei" - definirea statului Transnistriei în componenţa Moldovei. În opinia sa, "pentru mulţi demnitari de la Chişinău şi Tiraspol conflictul transnistrean a devenit o afacere profitabilă".

"Cum poţi explica faptul că în parcul Uzinei Metalurgice Moldoveneşti, care nu este contribuabil al Moldovei, sunt 345 automobile cu numere de înregistrare moldoveneşti? Aceasta a devenit posibil graţie corupţiei şi impotenţei clasei politice din Moldova", consideră Nantoi.




SURSA

Comentarii