04.05.2016 13:30
Studiul CNA: Primăria Chișinău vinde încăperi la prețuri derizorii
Autoritățile municipiului Chișinău încalcă legislația și prejudiciază bugetul capitalei cu milioane de lei pe an, după ce dă în chirie sau vinde proprietăți la prețuri cu mult mai mici decît cele de piață.
Asta au constatat ofițerii Centrului Național Anticorupție, care au realizat recent un studiu analitic al activității Direcţiei generale economie, reforme şi relaţii patrimoniale a Consiliului municipal Chişinău.
Analizînd informațiile oferite de municipalitate, angajații CNA au stabilit că, la sfîrșitul anului 2014, Primăria avea în proprietate 5 133 de imobile (blocuri administrative, școli, grădinițe, instituții medico-sanitare, întreprinderi, secții de producere, depozite, case de locuit (suprafața nelocativă) cu o suprafață de peste 3,5 milioane de metri pătrați. Mai puțin de jumătate din suprafețele neutilizate sînt date în locațiune.
„Faptul că 97 671 de metri pătrați de spații nu sînt exploatați indică la o gestionare ineficientă a proprietății publice”, se spune în raportul CNA.
La începutul anului 2015, Primăria Chișinău avea 987 de arendași. În total, acorda în chirie încăperi cu suprafața totală de 418 510 m.p. Din arendă, municipalitatea încasa peste 25 de milioane de lei.
„Suma contractată pentru locațiunea încăperilor proprietate publică deviază esențial de suma veniturilor incluse în sinteza bugetului municipal pe anul 2015, la acest compartiment fiind indicate 8,7 milioane de lei. Faptul dat indică la posibila neachitare a plății chiriei de către unii locatari”, precizează auditorii de la CNA.
Arenda pentru un metru pătrat în centrul Chișinăului - 37 de lei pe lună
Raportul scoate la iveală faptul că municipalitatea dă în locațiune încăperi nelocuibile la prețuri de zece și chiar de douăzeci de ori mai mici decît cele de piață. În cadrul analizei valorii contractelor de locație a spațiilor pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt s-a constatat că cel mai scump plătește pentru arendă magazinul „Paradis”, specializat în comerţul cu bijuterii. Acesta achită lunar cîte 125 de lei pentru un metru pătrat, de șase ori mai ieftin decât media de piață pentru sectorul dat. Alte magazine achită municipalității chiar și 63 de lei pentru un metru pătrat.
„Rata medie a chiriei spațiului comercial amplasat pe străzile cu flux uman ridicat: Alecu Russo, Kiev, bd. Dacia, Decebal și Mircea cel Batrîn, zona fostului cinematograf „Flacăra” și sectorul central al municipiului, constituie aproximativ 10-14 euro/m.p. pe lună, însă valoarea chiriei spațiilor municipale este de zeci de ori mai mică decît cea de piată”, exemplifică reprezentanții Centrului Anticorupție.
234 de încăperi, privatizate la prețuri de nimic
Aceștia au mai stabilit că, între anii 2010 și 2014, autoritățile municipale au acceptat privatizarea a 234 de încăperi pe care anterior le acordaseră în locațiune. În majoritatea cazurilor, acestea au fost vîndute la prețuri de nimic.
„Dacă pe piața imobiliară un metru pătrat de spații în centrul istoric al mun. Chișinău depășește 1 000 euro, atunci spațiile municipale sînt privatizate la prețuri de pînă la 100 euro m.p.. Imobilele sînt privatizate la prețuri cu mult mai mici decît valoarea stabilită de Întreprinderea de Stat „Cadastru”, se mai spune în raport.
Analiza a mai arătat că diferite persoane cu interese, sub pretextul activității unor asociații, organizații obștești sau uniuni de creație, reușesc să privatizeze la prețuri derizorii încăperi din proprietatea publică a municipiului Chișinău.