15.07.2015 08:39

O nouă comisie parlamentară pe cazul celor trei bănci

Parlamentul a înregistrat proiectul hotărârii privind constituirea Comisiei de anchetă pentru investigarea cauzelor neprezentării, în termen, pentru depozitare în arhiva legislativului a tuturor materialelor documentare și a Raportului Comisiei de anchetă din anul 2013 pentru examinarea modului de administrare a pachetului statului la Banca de Economii, transmite Mold-street.

Autorii iniţiativei, deputaţii fracţiunii Partidului Liberal, susţin că această Comisie de anchetă este necesară pentru a afla modul şi locul unde s-au păstrat timp de doi ani materialele documentare şi Raportul comisiei de anchetă din anul 2013 pe cazul BEM, pe care a condus-o deputatul comunist Oleg Reidman. Totodată ei spun că ar trebui verificată şi autencitatea materialelor depuse de acesta la arhiva Parlamentului abia pe 27 aprilie 2015. Anterior Oleg Reidman a declarat în cadrul unei emisiuni TV că a uitat să caute raportul și alte documente ale comisiei de anchetă pe cazul BEM, deaceea le-a depus la Secretariatul Parlamentului abia la începutul lunii mai a anului curent. Reidman a explicat că la acel moment, responsabil de secretariatul comisiei era Valeriu Guma, deputat care a rămas ulterior fără mandat.

Sursa notează că este vorba despre raportul comisiei, procesele verbale ale ședințelor, dar și alte acte care au stat la baza concluziilor lor. De altfel, abia după ce actele au fost transmise arhivei Legislativului, procurorii anticorupție au mers în Parlament cu ordonanță de ridicare a mai multor documente în dosarul BEM. Operațiunea a vizat în mod special arhiva comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, dar și arhiva Secretariatului Parlamentului, unde se aflau actele aduse de Oleg Reidman.

Reamintim că în februarie 2013, a izbucnit un scandal referitor la situaţia gravă creată la Banca de Economii, după ce a raportat pierderi-record de peste 310 milioane de dolari şi credite neperformante în valoare de 1,5 miliarde de lei. Pentru a salva BEM era nevoie de o majorare de capital, iar Parlamentul a decis crearea unei Comisii care a audiat mai multe persoane responsabile de situaţia creată. Pe 21 iunie 2013 în Parlament a fost prezentat, cu uşile închise, raportul Comisiei de anchetă în cazul BEM. Atunci, Comisia a propus trei soluţii: naţionalizarea, privatizarea cu păstrarea unui pachet de blocaj de 33%, sau Guvernul să ofere bani companiilor de stat cu datorii la Banca de Economii. Ulterior În baza acestor propuneri o comisie guvernamentală a decis ca statul să rămână cu o cotă de 33,3% la BEM, ca urmare a majorării cotei unor companii prvate.

Comentarii