11.11.2014 17:05

O ”NOUĂ POLITICĂ ECONOMICĂ” ÎN KAZAHSTAN

Președintele kazah Nursultan Nazarbayev s-a adresat națiunii, cu un mesaj și a proclamat începutul unei noi politici economice numita "Calea luminoasă". Expertii spun că este de fapt un răspuns la schimbările geopolitice din lume.

"Astăzi, răspunzând provocărilor cu care ne confruntăm, lansez o nouă politică economică în Kazahstan «Нурлы жол». Nucleul noii politici economice va fi planul de dezvoltare a infrastructurii pe care vreau să-l fac public. Acesta este prevăzut pentru cinci ani și peste 100 de țări străine își anunță susținerea. " - a declarat Nazarbaiev. Obiectivul principal al noii politici îl constituie unamplu program de infrastructură. Potrivit lui Nazarbayev, este necesar de a crea o rețea de transport care ar duce de la Astana pe cale rutieră, feroviară și aeriană, în toate direcțiile.


Noua politică supranumită "Calea luminoasă" ar trebui să devină motorul de creștere a economiei republicii în următorii ani - anii de criză pentru economia mondială. Doar în construcția drumurilor este planificată crearea a circa 200.000 de noi locuri de muncă. Politica va fi realizată din rezervele uriase acumulate de Kazahstan prin vânzarea petrolului, care constituie circa 105 miliarde dolari. În total, planul dezvoltării infrastructurii este estimat la aproximativ 40 miliarde de dolari, în care ponderea statului va fi de doar 15%.

Comentarii