10.06.2015 13:59

Orice tentativă de lichidare a celor trei bănci problematice ar fi, de fapt, o tentativă de a șterge urmele ”marelui jaf”

Orice tentativă de lichidare a celor trei bănci problematice ar fi, de fapt, o tentativă de a șterge urmele ”marelui jaf”. Opinia aparține expertului economic, Gheorghe Costandachi.

Într-o piață funcțională, astfel de bănci sunt lichidate, însă realitățile Republicii Moldova nu permit să facem exact același lucru, susține Gheorghe Costandachi. Potrivit lui procesele trebuie administrate în așa fel, încât să fie evitată lichidarea acestor instituții, în caz contrar, presiunea financiară asupra populației va fi extrem de mare. Asta deoarece banii pompați în bănci prin credite de urgență, plus miliardele furate vor fi, inevitabil, transformate în datorie publică.

Expertul mai spune că situația dificilă din sectorul bancar, care s-a agravat odată cu intervențiile BNM, marchează extrem de negativ economia țării. El face referire la dobânzile ”sufocante” pentru creditele acordate businessului și că anume din această cauză aproape 30% dintre întreprinderile mici și mijlocii și-au sistat activitatea în ultimii doi-trei ani. Gheorghe Costandachi mai crede că economia moldovenească este acum în faza pre-insolvență, deoarece sistemul financiar-bancar și cel al justiției sunt putrede și gata de prăbușire. În plus, există pericoulul să nu fie semnat un nou acord cu FMI.

Gheorghe Costandachi a făcut mai multe recomandări pentru Executiv, care ar putea schimba cursul economic al țării. Astfel, este propusă eliminarea cartelelor oligarhice, revocarea din funcție a tuturor celor care au protectorat sau au fost angajați pe interese. În plus, este recomandată depolitizarea structurilor de stat prin hotărâre de Guvern. Totodată, banii delapidați din bănci să fie recuperați realmente, în condițiile în care și BNM și Procuratura generală dețin tot instrumentariul pentru a efectua acest lucru, accentuează expertul.

Comentarii