31.05.2016 17:06

Pe hârtie, Moldova poate vota electronic

Republica Moldova întrunește toate precondițiile fundamentale pentru implementarea, în perspectivă, a votului prin internet.

Aceasta este principala concluzie a primei versiuni a studiului de fezabilitate ”Introducerea votului prin internet în Republica Moldova.

Principalele constatări și recomandări”, prezentat, astăzi, la Chișinău, și realizat cu suportul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare pentru Democrație/Alegeri în Moldova, finanțat de Guvernele Suediei și Norvegiei.

Studiul reprezintă o foaie de parcurs pentru implementarea graduală a votului la distanță ca pe o măsură opțională de vot în Republica Moldova. Pe lîngă crearea unui nou sistem informațional de votare prin internet și promovarea unor modificări legislative specifice acestui proces, foaia de parcurs se referă și la creșterea gradului de conștientizare a principiilor și modului de funcționare a platformei de vot prin internet.

Dr. Iurie Ciocan, președintele Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, a menționat că acest studiu de fezabilitate reprezintă un prim pas în implementarea unui proiect de amploare. ”Realizarea cu succes a acestuia va fi posibilă datorită implicării și altor autorități publice de specialitate, totodată opinia și experiența internațională fiind una importantă pentru noi. Către următoarele alegeri parlamentare ordinare din 2018, cînd ne propunem lansarea proiectului pilot privind votarea la distanță, urmează să ajustăm cadrul legal în domeniu, să desfășurăm campanii de informare și educație electorală pentru cetățeni și să creăm condițiile tehnice necesare”.

”În timp ce Republica Moldova are o prezență la vot la nivel de țară în mediu de 45-64%, cifrele pentru procesul de vot în străinătate sunt semnificativ mai mici. În mediu, prezența la vot în toate secțiile de votare din străinătate este aproximativ de 10%, motivul principal fiind distanța pînă la cea mai apropiată secție de votare în majoritatea țărilor cu un număr semnificativ de cetățeni moldoveni cu drept de vot aflați peste hotare. Luînd în calcul această evaluare este important să fie oferit tuturor alegătorilor cea mai bună soluție pentru a participa la vot, inclusiv celor care trăiesc în străinătate", a declarat Tanja Hollstein, specialistă în domeniul electoral la PNUD Moldova.

Rezultatele unui sondaj realizat de consultanții PNUD pentru diaspora din Moldova prin intermediul rețelelor sociale denotă un sprijin larg pentru introducerea votului prin internet în rîndul moldovenilor care trăiesc în străinătate.

Potrivit Planului Strategic al Comisiei Electorale Centrale pentru anii 2016-2019, unul dintre obiectivele propuse constă în lansarea unui proiect-pilot privind utilizarea votării la distanță prin intermediul sistemelor electronice în cadrul următoarelor alegeri parlamentare ordinare.

SURSA

Comentarii