05.03.2016 09:39
Posibilii candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova
Curtea Constituțională a decis vineri, 4 martie 2016, că următorul președinte al R. Moldova trebuie ales de popor, prin vot direct.
Conform prevederilor actuale ale Constituției, „poate fi ales Preşedinte al Republicii Moldova cetăţeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniţi, a locuit sau locuieşte permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puţin de 10 ani şi posedă limba de stat”.
Potrivit Ziarul de Gardă, aceste condiții sunt îndeplinite de majoritatea liderilor partidelor importante de la noi, cu excepția lui Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru (PN) și politicianul care, potrivit ultimelor sondaje, se bucură de cea mai mare încredere din partea alegătorilor.
Lista posibililor candidați la funcția de Președinte al Republicii Moldova:
PSRM: candidatul la funcția de președinte din partea PSRM, partid care a acumulat cele mai multe voturi la ultimele alegeri parlamentare din noiembrie 2014, ar urma să fie Igor Dodon, liderul formațiunii. Acesta tocmai a atins anul trecut vârsta de 40 de ani și, astfel, ar putea participa la alegeri. O altă posibilă variantă pentru socialiști ar fi Zinaida Greceanîi, ex-premier al R. Moldova.
PLDM: liderul Partidului liberal-democrat, Vlad Filat, se află în arest preventiv și nu se știe deocamdată dacă va fi sau nu eliberat până la data desfășurării alegerilor prezidențiale. În aceste condiții, înscrierea lui Filat în cursa prezidențială este incertă. O altă candidatură din partea liberal-democraților ar putea fi ex-premierul Valeriu Streleț. Nu este exclusă nici posibilitatea ca PLDM să desemneze un candidat din afara partidului.
PCRM: candidatul cu cele mai mari șanse să devină candidatul PCRM la funcția de președinte ar fi, fără îndoială, liderul partidului și fostul președinte al țării timp de două mandate, Vladimir Voronin.
PDM: Partidul Democrat are mai multe opțiuni la dispoziție. Aceștia l-ar putea înainta drept candidat la Președinție pe liderul formațiunii Marian Lupu sau pe prim-vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc. Alte candidaturi ar putea fi actualul președinte al Parlamentului, Andrian Candu sau președintele de onoare al formațiunii, Dumitru Diacov.
PL: liderii Partidului Liberal sunt Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă. Dintre aceștia doar Mihai Ghimpu ar putea intra în cursa electorală deoarece Dorin Chirtoacă nu a atins încă vârsta de 40 de ani, o condiție obligatorie pentru a putea candida.
Conform datelor ultimelor sondaje, dintre reprezentanții partidelor extra-parlamentare, cele mai multe șanse le-ar avea liderul partidului „Partidul Nostru”, Renato Usatîi. Acesta, însă, nu ar putea participa la alegeri deoarece nu a atins încă vârsta de 40 de ani. În aceste condiții o posibilă candidatură a PN ar putea fi vicepreședintele partidului, Ilian Cașu, cel care în 2015 a fost candidatul PN pentru funcția de primar al capitalei.
Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr” (PDA) l-ar putea înainta la funcția de președinte pe Andrei Năstase, liderul formațiunii, care a împlinit 40 de ani în august 2015.
Iurie Leancă ar putea fi candidatul Partidului Popular European (PPEM), liderul formațiunii, sau Oazu Nantoi, fost candidat al PPEM la funcția de primar de Chișinău.
De asemenea, la alegerile prezidențiale ar putea participa și Maia Sandu, fosta ministră a Educației, care a anunțat recent lansarea partidului „Acțiune şi Solidaritate” (PAS).