27.09.2016 08:31
Guvernul își asigură responsabilitatea cu o legislație care va preveni un alt furt al veacului
La ședința recentă a Guvernului a fost examinat și adoptat un foarte important set de proiecte de legi, prezentat de către guvernatorul Băncii Naționale.
Și toate aceste proiecte, cu întîrziere, vor veni să asigure legalitatea privind gestiunea crizelor pentru instituțiile financiare și, concomitent sînt o recunoaștere cu întîrziere de către Guvern a necorespunderii legislației actuale pentru a fi un garant de a preveni situațiile care au avut loc – furtul veacului.
Despre importanța acestor proiecte zice și priambulul lor, în care se afirmă că proiectele respective se asigură cu răspunderea Guvernului în conformitate cu prevederile art.1061 din Constituție. În acest context Constituțiea prevede că Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege. Iar în anumite circumstanțe poate fi demis, dacă Parlamentul își exprimă votul de neîncredere.
Cel mai important proiect este cel privind redresarea și rezoluția băncilor. Proiectul respectiv prevede relațiile Băncii Naționale a Moldovei cu o altă/alte bancă/bănci la: natura activității; structura acționarilor; profilul de risc; dimensiunea, statutul juridic și gradul de interconectare a acestora cu sistemul financiar în general, precum și măsura în care banca furnizează servicii sau activități de investiții.
Proiectul legii transpune parțial dispozițiile Directivei UE 2014/59/UE privind redresarea și rezoluția instituțiilor bancare pentru gestiunea crizelor pentru instituțiile financiare. Precum și prevede noi instrumente de intervenție a statului pentru prevenirea ajustării unei bănci în stare de insolvabilitate, sau pentru a reduce la inimum consecințele prin transferul funcțiilor la o altă entitate.
Necătînd că Directiva UE are 131 articole și este transpusă în proiect doar parțial, proiectul respectiv este impunător – are 322 articole.
Gestiunea crizelor se presupune prin: a) pregătirea, b) intervenția timpurie și c) rezoluția băncii.
O rezoluție a băncii presupune o intervenție a autorităților statului într-o bancă în vederea restructurării acesteia în condiții determinate.
Și deja în baza proiectului legii respective privind redresarea și rezoluția băncilor, concomitant, se propun și un șir de modificări și completări la: Legea nr.548/1995 cu privire la Banca Naţională a Moldovei, Legea nr.550/1995 privind instituţiile financiare, nr.985/2002 Codul penal, nr.154/2003 Codul muncii Legea nr.575/2003 privind garantarea depozitelor persoanelor fizice în sistemul bancar, Legea nr.419/2006 cu privire la datoria sectorului public, garanţiile de stat şi recreditarea de stat, Legea nr.121/2007 privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice și Legea nr.131/2015 privind achiziţiile publice.