26.07.2016 09:05

Președintele OSCE explică în ce condiții poate fi soluționat conflictul transnistrean

Aflat în vizită la Chișinău, ministrul de externe al Germaniei, Walter Steinmeier, care este și președinte în exercițiu al OSCE, a declarat că diferendul transnistrean poate fi soluționat prin politica pașilor mici.

Oficialul german este de părere că negocierile trebuie să înceapă de la măsurile de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Un prim pas în acest sens, spune diplomatul, a fost semnarea Protocolului de la Berlin în luna iunie curent, care prevede recunoașterea diplomelor universitare și a plăcuțelor de înmatriculare a automobilelor eliberate în regiune.

„Este bine că conflictul din Transnistria nu a escaladat, dar asta nu trebuie să ne lase fără griji. Discuțiile constructive care au început vor duce la succes. Integritatea și suveranitatea Republicii Moldova trebuie să fie respectate, doar în așa condiții putem discuta despre un stat juridic special al regiunii. Conflictul transnistrean nu poate fi soluționat peste noapte. Sfatul meu este ca pentru astfel de situații să se discute în baza măsurilor de consolidare a încrederii, așa încît să fie creată baza pentru soluționarea unor probleme mai complexe”, a explicat Walter Steinmeier astăzi, în cadrul unei conferințe susținute în comun cu premierul Pavel Filip.

Șeful executivului a declarat, la rîndul său, că Chișinăul este dispus să elaboreze o concepție cu privire la parametrii de bază ai statutului juridic special al Transnistriei, cu respectarea integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova.
„Pentru soluționarea acestui conflict, este nevoie de combinație de flexibilitate, înțelepciune și conștientizare a interesului național. Au loc progrese, dar putem progresa și mai mult în următoarele luni, cu condiția unei atitudini constructive la Chișinău, dar și la Tiraspol. Realizarea Protocolului de la Berlin este importantă pentru consolidarea încrederii”, a punctat Filip.

Premierul a adus mulțumiri părții germane pentru implicarea activă în procesul de revigorare a formatului de negocieri 5+2.

SURSA

Comentarii