25.03.2015 15:45
Prima convenţie internaţională împotriva traficului de organe umane
Începând de astăzi, statele lumii au posibilitatea de a semna prima convenţie internaţională împotriva traficului de organe umane. Documentul a fost propus de membrii Consiliul European și interzice obţinerea de bani de pe urma transplanturilor precum și consideră ilegală recoltarea organelor, de la persoane decedate sau aflate în viaţă, fără consimţământul lor liber şi deplin.
Convenţia este deschisă tuturor ţărilor lumii, și trebuie să fie ratificată de cel puțin cinci țări înainte ca aceasta să intre în vigoare. Chiar din prima zi a lansării documentului, 14 state au avut intenţia de a-l semna.
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a declarat că acest document “va umple golurile (legislative) şi va oferi protecţie victimelor”.
Totodată, Convenţia prevede că victimele vor putea primi compensaţii şi se vor depune eforturi considerabile pentru a garanta transparenţa şi accesul echitabil la serviciile pentru transplanturi.
În plus, guvernele semnatare vor primi dreptul de a decide dacă vor pune sub acuzaţie donatorii de organe sau dacă îi vor considera pe aceştia ca fiind complici în traficul de organe.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că aproximativ 10.000 de transplanturi au loc anual pe piaţa neagră, ceea ce implică crima internaţională şi victime disperate.
Potrivit unor ornanizații internaționale, China este unul dintre cei mai mari recoltatori de organe ilegale.