17.03.2015 14:45
Provocare pentru Guvernul Gaburici. Va urma oare recomandarile partenerilor de dezvoltare RM
Partenerii de dezvoltare ai R. Moldova au transmis Guvernului Gaburici un document de informare cu recomandări de dezvoltare, cu scopul de a ajuta Executivul să facă față celor mai mari provocări pentru țară. Cele 30 de capitole includ acţiuni concrete menite să consolideze sectorul bancar, să îmbunătăţească mediul de afaceri, să pună eficient în aplicare prevederile Zonei de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, să reformeze justiţia și să combată corupţia. Setul de recomandări a fost elaborat de Naţiunile Unite, Banca Mondială, Delegaţia UE în Republica Moldova, USAID și agențiile de cooperare internațională.
În setul de recomandări elaborat de partenerii străini se menționează despre asigurarea un mediu economic stabil și previzibil, o gestionare mai bună a finanțelor publice, inclusiv un sector bancar bine reglementat. pentru sistemul financiar, oficialii recomandă tragerea la răspundere a celor responsabili de situaţia creată la BEM, Unibank şi Banca Socială, securizarea tuturor calculatoarelor şi registrelor de la aceste instituţii şi desemnarea unei structuri pentru realizarea unei evaluări a stabilităţii financiare din întregul sistem.
Cât privește combaterea corupţiei, donatorii externi au subliniat că majoritatea provocărilor şi recomandărilor pe care le-au prezentat sunt centrate pe lupta cu acest flagel. Mai mult decât atât trebuie aduși în faţa justiţiei și funcţionarii de rang înalt, iar pentru cazurile de urmărire penală să fie anulată imunitatea parlamentarilor.
Propunerile privind modernizarea Moldovei includ și ameliorarea climatului de afaceri. Acțiunile netransparente și imprevizibile ale birocrației în sectorul public continuă să reprezinte o problemă majoră. Îmbunătățirea mediului de afaceri și ale competitivității întreprinderilor sunt necesare pentru a obține toate beneficiile potențiale, se menționează în document.
Potrivit partenerilor de dezvoltare ai R. Moldova, recomandările făcute ar putea servi drept referință pentru planificarea pe termen scurt și mediu a activităţii Guvernului.