11.06.2015 08:05
Raport CNPF 2014
Piața valorilor mobiliare a înregistrat o scădere, cea a asigurărilor a stagnat, iar sectorul de microfinanțare a fost în creștere anul trtecut. Datele se conțin în raportul Comisiei Naționale a Pieței Financiare pentru anul 2014.
Deși documentul nu a fost încă prezentat în plenul parlamentului, CNPF a decis să facă publice unele date despre cele trei sectoare pe care le supraveghează. Astfel, s-a constatat o descreștere a pieței de capital de la 1,7 miliarde în anul 2013 la 1,3 miliarde de lei în 2014, comprimare care a fost influențată, în mare parte, de modificările la legislația de profil, intrate în vigoare anul trecut. Indicatorul, de asemenea a fost influențat și de scăderea cu 24% a pieței secundare, pe fundalul tranzacțiilor reduse pe piețele bursieră și extrabursieră. De altă parte, s-a atestat o creștere
cu peste 72% volumul total al investițiilor străine atrase prin intermediul pieței primare a valorilor mobiliare până la 843,2 milioane de lei.
Industria de asigurări a fost în stagnare anul trecut. Volumul primelor brute subscrise au crescut nesemnificativ față de perioada anterioară, cu doar 0,4% și au însumat 1,2 miliarde de lei. În schimb, volumul despăgubirilor achitate de companii clienților săi s-au majorat cu 19% până la 513,6 milioane de lei. O evoluție interesantă a fost atestată pe segmentul vânzărilor de Carte Verde. Contrar așteptărilor, numărul acestor polițe a scăzut cu peste 70 mii, deși în anul 2014 a fost liberalizat regimul de vize cu UE și fluxul de călători în această zonă a crescut. În schimb, încasările companiilor de pe urma vânzărilor de carte Verde a fost în creștere.
Cea mai bună situație a fost atestată în sectorul de microfinanțare și plasamente colective. Asociațiile de Economii și Împrumut, entități financiare care activează în mediul rural, au înregistrat anul trecut o creștere de peste 23% a cererii de creditare. Iar portofoliul de împrumuturi acordate de organizațiile de microfinanțare s-a majorat cu 28%. Astfel, populația a contratat împrumuturi de la organizațiile de microfinanțare în valoare de 2,4 miliarde de lei și de 409,3 milioane de lei de la asociațiile de economii și împrumut.
Printre insuccesele din 2014, enumerate de reprezentanții CNPF, se numără neadoptarea mai multor legi importante pentru cele trei sectoare supravegheate. este vorba de Legea privind Fondul național de garanție în asigurări, Legea organizațiilor financiare nebancare care a fost returnată de Parlament spre promovare repetată și modificări la legislația fiscală privind piața financiară nebancară. Totodată, megaregulatorul nu a putut obține modificări la Legea CNPF și la cea a contenciosului administrativ care să elimine practica de suspendarea prin instanță de judecată a deciziilor CNPF.