08.06.2015 14:12

Reforma administrativ-teritorială: FESTINA LENTE

Făcută atent, reforma administrativ-teritorială va atrage după sine o descentralizare decizională, fiscală și socială. Părerea aparține directorul Institutului Național de Cercetări Economice, Alexandru Stratan și a fost expusă vineri în cadrul emisiunii Știri Retrospectivă.

Actuala structură nu oferă premise care ar putea să impulsioneze dezvoltarea economică a regiunilor, în acest sens mult mai oportună ar fi o nouă reconfigurare a țării la nivel administrativ-teritorial, susține directorul Institutului de Cercetări Economice, Alexandru Stratan. Dar tot el spune că acestă reformă nu trebuie grăbită, întrucât este un proces mult mai complex decât o simplă comasare a localităților.

Potrivit lui Alexandru Stratan, reformele anterioare au fost compromise anume din considerentul că nu au luat în calcul dezvoltarea echilibrată a unităților teritoriale. Din contra, atunci a fost instalată o centralizare financiară și a serviciilor publice mult mai mare, mai spune el. Printre cele mai grele provocări în calea reformei anunțate de autoritățile moldovenești, economistul a numit lipsa de date despre numărul populației. Această carență face imposibilă și elaborarea unor programe sociale, aferente acestei reforme. Întrebat dacă reforma ar putea decurge concomitent cu procedura de descentralizare a autorităților publice locale, Alexandru Stratan a spus că sunt valabile diverse scenarii.

Pentru a vedea impactul general al acestei reforme este nevoie de realizat un model complex care ar reflecta legăturile cauzale dintre diferiți indicatori oferiți de statisticile raionale, crede directorul INCE. El susține că un moment important al acestui model ar fi stabilirea relațiilor cauzale dintre cheltuielile publice pe diferite categorii și evoluția variabilelor social-economice la nivel local.

Comentarii