15.06.2015 13:00

Rezultatele preliminare ale alegerilor locale

În această dimineață Comisia Electorală Centrală a făcut publice rezultatele preliminare ale scrutinului electoral, desfățurat ieri în țară. Circa 99,68% dintre procesele-verbale ale alegerilor generale locale au fost deja procesate în sistemul informațional. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing susținut de reprezentanții Comisiei Electorale Centrale.

Organele electorale de nivelul unu și cele de nivelul doi urmează să prezinte Comisiei Electorale Centrale în decurs de 48 de ore procesele-verbale și rapoartele deja și pe suport de hârtie. Ulterior, CEC va suprapune rezultatele din procese cu cele din sistemul electronic. datele vor fi considerate finale dacă corespund, în caz contrar - sunt reîntoarse în teritoriu pentru verificări. Potrivit președintelui CEC, circa 99,68% dintre procesele-verbale deja au fost procesate în sistemul electronic. Însă mai rămân cinci circumscripții raionale care nu au bifat toate datele. Restul, 31 au reușit să facă acest lucru.

Potrivit datelor CEC, ieri la urnele de vot s-au prezentat circa 1 milion 380 de mii de alegători din cele 2,8 milioane înscriși în listele de vot. Iar pe listele suplimentare au votat aproximativ 7 mii de cetăţeni. Rata de participare la cele o mie 977 secţii de votare a fost de 48,9% și de 47,4% în municipiul Chișinău. Datele CEC atestă că municipiul Chişinău şi oraşul Soroca au înregistrat rata cea mai scăzută a alegătorilor în unele secţii de votare. Localitatea cu cel mai activ electorat este în satul Pocrovca din raionul Dondușeni cu o prezenţă de 85,44%. Participare activă a fost înregistrată şi în unele secții de votare din Răcăria, raionul Râșcani – şi comuna Hincăuți, raionul Edineț. În mai multe localități din țară s-a reușit alegerea primarului din turul întâi. De altfel, și candidații Renato Usatâi și Ilan Shor au câștigat detașat alegerile cu 72,4% din voturi la Bălți și, respectiv, cu 61,9% la Orhei.

Președintele CEC, Iurie Ciocan a remarcat că pe parcursul zilei de ieri, în câteva localități din raionul Strășeni, au fost înregistrate pene de curent, însă acest lucru nu a influențat procesul de numărare a voturilor.

În satul Ulmu, Ialoveni și Topala, Cimișlia, acolo unde procesul a ieșuat, vor fi organizate alegeri repetate, în paralel cu turul doi. Reamintim că după scrutinul din 14 iunie urmau să fie suplinite 12 578 funcții elective, dintre care 10 564 mandate de consilieri în consiliile locale de nivelul I, circa 1 116 mandate de consilieri în consiliile locale de nivelul II şi 898 mandate de primari.

Comentarii