03.03.2016 09:56
Horticultorii Moldovei solicită Ministerului Agriculturii să soluţioneze problema irigaţiei
Membrii Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe din Moldova şi cei ai Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect” au adresat ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama, o scrisoare în care solicită asistenţă în soluţionarea unei probleme stringente pentru producători de fructe şi legume privind irigaţia terenurilor agricole, relatează NOI.md.
Ei au menţionat că un risc major pentru dezvoltarea culturilor agricole constituie piedicile pe calea folosirii resurselor acvatice naturale pentru irigaţie. S-a specificat că în ultimii trei ani producătorii agricoli, în special horticultorii, au avut de suferit de pe urma problemelor provocate de restricţiile asupra exportului de fructe în Rusia, devalorizarea leului şi seceta puternică, în urma căreia în 2013 şi 2014 s-au pierdut 33 la sută şi, respectiv, 40 la sută din recolta de mere.
În scrisoare se menţionează că cea mai mare problemă pentru irigaţie o constituie lipsa accesului la lacurile arendate de persoanele care le folosesc pentru creşterea peştelui sau crearea zonelor de agrement. Unii arendatori purced la drenarea artificială a lacului pentru a obţine peştele, lăsîndu-i pe producătorii de fructe şi legume fără apă pentru irigaţie. În plus, procesul de obţinere a autorizaţiei de mediu pentru folosinţa specială a apei din rîurile Prut, Nistru şi Răut este unul complicat şi birocratic.
O altă problemă nominalizată este lipsa unui Regulament, potrivit art. 45 al Legii apelor, care ar permite în zonele în care nu există surse necesare de apă de suprafaţă, dar există rezerve suficiente de ape subterane, cele din urmă să fie folosite pentru irigaţie şi nu numai pentru alimentarea cu apă potabilă.
În acest context, membrii „Moldova Fruct” şi „UniAgroProtect” au solicitat Guvernului crearea urgentă a unei comisii din care să facă parte reprezentanţii statului, partenerilor de dezvoltare şi organizaţiilor fermierilor, care ar elabora modificări şi completări la legislaţia privind folosirea apelor subterane pentru irigaţie, precum şi ar elabora Strategia Naţională de Dezvoltare a Infrastructurii de Irigaţie, cu detalierea acesteia pe ani şi sursele de finanţare.
SURSA: NOI.MD