18.05.2015 16:24
Shor rămâne în arest la domiciliu, iar fostul președinte al BEM, Viorel Bârcă a fost transferat în izolatorul CNA
Magistrații Curții de Apel au decis astăzi ca omul de afaceri Ilan Shor, învinuit în dosarele BEM și Banca Socială, să rămână în arest la domiciuliu. Însă, fostul președinte al BEM, Viorel Bârcă a fost totuși transferat în izolatorul CNA.
Ilan Shor este principalul învinuit în dosarul jafului de la Banca de Economii și Banca Socială, iar procurorii au cerut schimbarea măsurii de reprimare în privinţa acestuia din „arest la domiciliu” în „arest”. Totuși, magistrații Curții de Apel au menținut decizia Judecătoriei Buiucani de a-l plasa pe Ilan Shor în arest la domiciliu pentru 30 de zile.
Înainte de începerea ședinței în fața sediului Curții de Apel s-au amplasat două grupuri care scandau. Pe de o parte, activiștii cereau ca Ilan Shor să fie amplasat în izolator și să fie atrași la răspundere toate persoanele implicate în devalizarea băncilor moldovenești. Un al doilea grup însă îi transmitea omului de afaceri susținere și cerea eliberarea lui.
Reamintim că Ilan Shor a fost reţinut pe 6 mai şi a fost plasat sub arest la domiciliu. Recursul procurorilor trebuia examinat încă săptămâna trecută, dar şedinţa a fost amânată, pentru că Ilan Shor s-ar fi îmbolnăvit. Procurorii spun că vor continua să muncească asiduu la acest dosar, astfel încât să ajungă la scopul scontat.
Raportul Kroll a identificat că în doar doi ani expunerea Băncii de Economii pe grupul de 36 de companii, aflate sub controlul lui Ilan Shor, a crescut de la 1,1 la 8 miliarde de lei. Acest detaliu demonstrează o implicare strânsă între fostul președinte al Consiliului de admnistrație BEM și alte persoane asociate. Tot astăzi, Curtea de Apel a admis recursul procurorilor în privința plasării în arest a fostului președinte BEM, Viorel Bârcă. Acesta a fost escortat în izolatorul CNA, unde va petrece 30 de zile. Potrivit procurorilor, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al băncii, este învinuit de încălcarea regulilor de creditare, în urma cărora banca ar fi fost prejudiciată cu 4,5 milioane de euro şi aproximativ 4 milioane de lei. În prezent, în instanță se află opt cauze penale ce vizează acordarea creditelor neperformante de către Banca de Economii.