29.12.2014 11:20
SUCCESELE ȘI EȘECURILE din 2014, pe plan economic
Anul 2014 a fost marcat de politici economice populiste, care s-au accentuat tot mai mult odată cu apropierea alegerilor parlamentare și care au fost deseori în detrimentul rațiunilor economice. Aceasta este radiografia anuală a economiei Republicii Moldova, lansată de analiștii Expert-Grup.
Tot ei au format și un top al succeselor și eșecurilor economice din 2014, dar și a provocărilor economice din 2015.
Potrivit Expert-Grup, la capitolul top 5 succese economice în 2014, Republica Moldova se poate lăuda cu semnarea Acordului de Asociere cu UE, care va aduce relații economice și politice mai aprofundate, și asistență financiară de cel puțin 500 mln.
EUR în următorii 3 ani și eliminarea regimului de vize pentru moldoveni, care a adus beneficii lesne de înțeles.
De asemenea, în 2014 au fost făcuți primii pași spre o securitate energetică, prin lansarea gazoductului Iași-Ungheni.
Cât privește topul eșecurilor economice în 2014, Expert-Grup menționează deteriorarea relațiilor cu Rusia. Tot aici, experții fac referire la tranzacțiile dubioase din sistemul bancar, care au subminat încrederea populației în bănci, dar și eșecul privind implementarea recomandărilor Programului de evaluare a sectorului financiar elaborat de FMI. În plus, condițiile economice dificile interne și externe au dus la diminuarea stocului de Investiții Străine Directe, iar alegerile parlamentare au „adus” tot mai multe măsuri populiste în detrimentul reformelor structurale.
Cât privește anul 2015, acesta urmează a fi destul de dificil. Reformele structurale riscă să fie întârziate de fragilitatea majorității parlamentare pro-Europene, iar regiunea transnistreană continuă să se „auto-izoleze”, prin refuzul acesteia de a implementa Acordul de Asociere, în pofida faptului că 60% din exporturile din regiune pleacă spre piața UE.
Așadar, pentru a atenua riscurile lui 2015, Expert-Grup recomandă viitorului Guvern să se axeze, printre altele, pe revigorarea masivă a reformării justiției, continuarea reformei educației, reforma profundă a salarizării în sectorul public, dar și reforma sistemului de asigurări sociale.