14.03.2016 10:24

Tănase: Despre faptul că Usatîi are mai puțin de 40 de ani am aflat după pronunțarea hotărîrii

Curtea Constituțională a decis că modificarea censului de vîrstă pentru candidații la președinție, de la 35 la 40 de ani, nu este o schimbare substanţială și nu afectează esenţa materiei constituţionale. Astfel a explicat președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, hotărîrea instanței din 4 martie curent, cînd alegerea șefului statului de către Parlament a fost declarată neconstituțională, iar o altă prevedere a reformei din anul 2000 fost menținută în vigoare. Este vorba despre censul de vîrstă al candidaților la funcția de președinte, notează NOI.md.

„Curtea a decis să invalideze doar acele prevederi care au generat dezechilibre instituţionale. În special, este vorba despre modificarea substanţială a proiectului iniţial avizat de Curte, în partea ce ţine de modificarea la 3/5 a numărului de voturi necesare pentru alegerea preşedintelui în Parlament. Anume această modificare a creat blocaje şi crize permanente. Curtea a decis că modificarea vîrstei de la 35 la 40 de ani nu este o modificare substanţială și nu a afectat esenţa și unitatea materiei constituţionale în niciun fel. Cei care au un alt punct de vedere ar fi bine să argumenteze ce dezechilibre instituţionale a generat această modificare tehnică din anul 2000 şi pînă astăzi, astfel încît să justifice neconstituţionalitatea ei”, a remarcat Tănase într-un interviu pentru IPN.

Întrebat dacă menținerea în vigoare a prevederii potrivit căreia candidații la funcția de președinte trebuie să aibă minimum 40 de ani este o încercare de a-l împiedica pe Renato Usatîi să candideze, președintele CC a negat acest lucru.

„Domnul Usatîi nu a fost în nicio cursă electorală. Prin urmare, nici nu avea de unde să fie exclus. La acest capitol cadrul normativ a rămas intact. Despre faptul că el are o vîrstă mai mică de 40 de ani am aflat după adoptarea hotărîrii, de la o fostă colegă de la Ministerul Justiţiei. Puteţi fi sigur că nici restul judecătorilor nu i-au consultat CV-ul înainte de a decide că păstrarea censului de vîrstă este constituţională”, a punctat Tănase.

Totodată, Alexandru Tănase a precizat că decizia din 4 martie a Curții Constituționale nu modifică forma de guvernămînt a Republicii Moldova. Moldova rămîne a fi o republică parlamentară, doar că președintele va fi ales de întreg poporul, a declarat Tănase.

„Orice discuţii despre «intervenţia CCM pe tema reformei regimului politic» sînt speculaţii pure sau o elementară necunoaștere a problemei. Dincolo de discuţiile academice privind denumirea regimului politic, precizez că hotărîrea CCM nu atinge nici o atribuţie a președintelui. Mai mult decît, este valabilă o amplă jurisprudenţă a CCM prin care rolul preşedintelui este ponderat şi adaptat regimului parlamentar”, a adăugat Alexandru Tănase.

SURSA: NOI.MD

Comentarii