27.04.2015 14:05
Un an fără viză în Uniunea Europeană
Deja de un an cetățenii Republicii Moldova, deținători ai pașapoartelor biometrice, pot călători liber în țările Uniunii Europene. În această perioadă, numărul moldovenilor care au intrat în spațiul Schengen fără viză este de circa jumătate de milion de persoane. Despre aceasta a anunțat astăzi ministrul Afacerilor Externe Natalia Gherman în cadrul conferinței de presă privind marcarea unui an de călătorii fără vize în spațiul european, la care a participat și șeful delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.
Cu ocazia împlinii unui an de la liberalizarea regimului de vize cu UE, ministrul moldovean de Externe a declarat că Republica Moldova a înregistrat un adevărat succes la acest capitol, fiind prima țară din Parteneriatul Estic care beneficiază de acest drept. Mai mult decât atât, țara noastră este un bun exemplu pentru alte state care urmează același drum.
De regimul liberalizat de vize au beneficiat și cetățenii din stânga Nistrului. În timp de un an numărul solicitărilor de pașapoarte biometrice din partea acestora crescând considerabil.
La rândul său, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola a felicitat Republica Moldova pentru progresele înregistrate și a amintit că procesul regimului liberalizat de vize este unul condiționat, iar Republica Moldova, timp de un an, a îndeplinit condițiile pentru a beneficia de acest regim.
”Vreau să felicit Republica Moldova pentru faptul că, orce politici de apropiere cu UE am demara împreună, ele sunt condiționate, iar în cazul de față țara a îndeplinit aceste condiții. Deasemenea, noi am oferit și suport financiar considerabil pentru acest proces, în total 21 de milioane de euro”, susține șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola.
Menționăm că din 28 aprilie 2014, cetățenii Republicii Moldova pot călători liber, în baza unui pasaport biometric în UE. Astfel, timp de un an numărul moldovenilor care au intrat în spațiul Schengen fără viză este de circa jumătate de milion de persoane. Cei mai mulți, peste 165 de mii de cetățeni au trecut prin punctele de trecere Leușeni -Albița. Din întreg totalul, 1355 de moldoveni nu au fost admiși pe teritoriul UE iar alți 2379 au întrecut limita de ședere.