25.03.2016 09:50

Un nou termen pentru prezidențiale! Candu: Sfârșitul lunii august - începutul lunii noiembrie

Decizia în Parlament privind stabilirea datei alegerilor prezidențiale va fi luată atunci când vor fi gata modificările care trebuie operate la Codul Electoral, iar din acel moment, conform Codului bunelor practici în domeniul electoral al Comisiei de la Veneția, stabilește un termen de 4-6 luni până în ziua alegerilor. Astfel, prezidențialele din acest an ar putea avea loc în perioada dintre sfârșitul lunii august - începutul lunii noiembrie. Cel puțin asta spune președintele Parlamentului, Andrian Candu, potrivit căruia scrutinul electoral va costa între 50 și 75-80 de milioane de lei.

„Este foarte complicat să organizezi o campanie electorală sau alegerile vara, sau în august, când oamenii sunt plecați în vacanță sau când există anumite lucrări sezoniere în agricultură. Există un anumit specific în organizarea alegerilor în Republica Moldova. De aia, atunci când se vorbește de organizarea alegerilor locale, parlamentare, dar acum și prezidențiale, trebuie să se ia în considerare și anumite elemente care întotdeauna s-au luat în considerare. Nimic nou”, a spus speakerul Andrian Candu în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4.

Andrian Candu: „În general, tot ceea ce e legat de alegerea președintelui, la ora actuală, în martie, încă e prematur. Mai ales că am văzut deja foarte multe partide sau foarte mulți eventual candidați, mai că n-au intrat în campania electorală. Le-ași recomanda un pic să-și mai tempereze și să nu-și tragă toate cartușele deoarece până la alegeri încă cine știe cât mai avem”.

Președintele Parlamentului a mai precizat că este o intenție de a organiza o conferință internațională cu privire la tot ceea ce-i legat de procesul electoral și de modificările în Codul Electoral legate de alegerea președintelui. „Noi vorbim de luna aprilie-mai, cel târziu în iunie, când acele prevederi electorale noi ar trebui deja să fie clare și stabilite, să vedem cum mergem mai departe”, a spus Candu.

Acesta a precizat că Partidul Democrat va participa în campania electorală și la alegerea președintelui și își va asuma „atât victoria, cât și un eventual eșec”. „Nu poate Partidul Democrat, care joacă un rol important și o pondere importantă în politică, aflându-se astăzi la guvernare, să nu participe în alegerile prezidențiale”, a spus Candu, precizând că, deocamdată, nu s-a luat nicio decizie în privința candidatului PD la funcția de șef al statului.

Andrian Candu: „Este prematur să vorbim despre candidați deoarece nici procesul electoral, nemaivorbind de campania electorală, nu este pornit. Nu s-a discutat la niciun nivel despre un candidat. Nu s-a decis, nu se discută atât timp cât nu este pornit procesul electoral. Procesul electoral pornește doar atunci când este stabilită data alegerilor”.

Întrebat dacă a știut despre ceea ce urmează înainte de decizia Curții Constituționale din 4 martie, președintele Parlamentului a răspuns negativ, menționând chiar că, fiind într-o pauză a ședinței plenare din acea zi l-a sunat pe președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, și l-a întrebat: „Ce-a fost asta?” „Pur și simplu. Fiindcă nu știam. Știam de sesizarea celor din Partidul Liberal Democrat, de un anumit tratament și de o anumită argumentare, dar nimeni nu s-a așteptat la o astfel de întorsătură. Efectiv pe foarte mulți i-a surprins decizia Curții Constituționale”, a spus Candu.

Cât ține de solicitarea liderului socialist Igor Dodon de a se adresa Comisiei de la Veneția pentru a da o calificare acestei decizii, președintele Parlamentului a spus: „Din toate discuțiile pe care le-am avut, concluzia preliminară este că, dacă vom trimite un astfel de demers vom părea foarte provinciali și acei care nu cunoaștem cum funcționează Consiliul Europei și Comisia de la Veneția. Vom primi un răspuns diplomatic că ei nu se ocupă și nu se expun pe un astfel de subiect”.

Sursa

Comentarii