15.04.2016 16:26
E posibilă rechemarea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar?
Din momentul confirmării ultimelor alegeri ale primarului general al Chișinăului a trecut mai puțin de un an și tot mai mulți analiști și cetățeni de rînd tind să creadă că Dorin Chirtoacă nu este în stare să-și finalizeze cel de-al treilea mandat.
Ratingul încrederii din partea alegătorilor a scăzut pînă la nivelul minim, în consiliul municipal răsună regulat cerințe privind demisia primarului general, opoziția pichetează sediul primăriei, primarul este însoțit peste tot de respingere și acuzații.
Se aud tot mai multe voci în favoarea organizării și desfășurării unui referendum local pe tema rechemării lui Chirtoacă din fotoliul de primar general. În acest caz problema va fi considerată soluționată, dacă pentru înlăturarea lui din funcție va vota un număr egal sau mai mare de oameni, față de indicatorii de la alegerea primarului.
Pentru a lansa procedurile preliminare, este suficientă o hotărîre susținută de două treimi ai membrilor consiliului municipal. Inițiativa de desfășurarea referendumului ar putea parveni și de la 10% din alegătorii din Chișinău.
Alegerile președintelui și referendumul local
Joi, 14 aprilie, trei partide din consiliul municipal au pledat pentru referendumul de înlăturare din funcție a primarului general al Chișinăului Dorin Chirtoacă din numele Partidului Popular European al Moldovei (PPEM), Iurie Leancă, la ședința consiliului a fost citit un apel privind organizarea referendumului local pe această problemă.
Anterior, președintele Partidului Socialiștilor Igor Dodon a declarat în repetate rînduri despre intenția de a obține desfășurarea în toamnă a referendumului privind demisia lui Chirtoacă. La ședința consiliului municipal inițiativa a fost susținută de consilierii Partidului Socialiștilor și „Partidului Nostru”. Potrivit liderului fracțiunii comuniștilor și independenților Vasile Chirtoca, care a lipsit de la ședință, această problemă s-a acutizat, orașul nu este administrat de nimeni, iar demisia primarului general Chirtoacă este primul și cel mai important pas pentru salvarea capitalei.
Cu ajutorul experților în domeniul dreptului electoral, NOI.md s-a clarificat dacă e posibilă desfășurarea unui referendum privind demiterea din funcție a lui Dorin Chirtoacă. Consilierii și specialiștii în drept nu văd nici un impediment juridic pentru organizarea votului printre locuitorii capitalei.
Potrivit Codului electoral, referendumul local este o consultare cu cetățenii pe cele mai importante probleme ale municipiului, inclusiv rechemarea primarului. Există însă un șir de restricții de desfășurare a acestuia, însă actuala situație nu cade sub incidența niciuneia dintre acestea. Acestea sînt, în primul rînd, cazurile de declarare a situațiilor excepționale, de asediu sau militare.
În al doilea rînd, plebiscitul nu poate fi desfășurat cu 120 de zile înainte și 120 de zile după alegerile sau referendumul desfășurate la Chișinău, cu excepția desfășurării lor concomitente. Ținînd cont de aceasta și în scopul economisirii resurselor bugetare, PPEM propune desfășurarea plebiscitului pe 30 octombrie, cînd vor avea loc și alegerile prezidențiale.
Cît privește rechemarea primarilor, sînt prevăzute restricții suplimentare, care în cazul lui Dorin Chirtoacă, de asemenea, nu pot fi aplicate. Potrivit legii, desfășurarea referendumului este posibilă la expirarea unui an de la intrarea în funcție sau din ziua desfășurării unui plebiscit anterior pe aceeași problemă. Tema referendumului nu se discută timp de șase luni de la expirarea mandatului său.
Nu avem primari-"pereche"
Articolul 177 al Codului electoral descrie circumstanțele, în care este posibilă examinarea problemei rechemării primarului prin desfășurarea referendumului. Printre acestea – nerespectarea de către acesta a intereselor comunității locale, îndeplinirea corespunzătoare a obligațiilor alesului local, prevăzute de lege, precum și încălcarea normelor morale și etice.
Politicienii, experții și locuitorii municipiului s-au pronunțat în repetate rînduri privind eșecul total a lui Chirtoacă în rolul de edil al capitalei. Toți știu despre numeroasele scandaluri de corupție și înflorirea schemelor ilegale la primărie, problemelor în transport și modificarea permanentă a rutelor transportului public, construcțiilor ilegale și a tăierilor ilicite, problemei piețelor etc.
În ultimul timp, s-au acumulat mai multe cauze, fiecare dintre care ar putea servi drept motiv pentru inițierea dosarelor penale pentru depășirea atribuțiilor, abuz de putere etc. Dacă primarul de Taraclia Serghei Filipov a fost lipsit de mandat pentru tăierea copacilor bătîrni din curtea primăriei locale, atunci în cazul lui Chirtoacă infracțiuni cu mult mai serioase rămîn nepedepsite.
Abordarea selectivă a organelor de drept și justiție, în opinia expertului, nu ne oferă altă opțiune decît să apelăm la referendum ca o metodă de a atrage cetățenii la adoptarea acestei hotărîri importante și exprimarea voinței majorității locuitorilor capitalei.
Se pare că în Codul electoral există o sigură posibilitate, prin organizarea referendumului privind demisia lui Chirtoacă ar putea fi imposibilă. Plebiscitul ar putea să nu aibă loc, dacă pînă în momentul desfășurării primarul va fi eliberat din funcție din alte motive, de exemplu, în baza intrării în vigoare a unei decizii judecătorești sau în baza propriei cereri de demisie.
Cum se inițiază referendumul
În procedura de stabilire și pregătire a referendumului local privind rechemarea primarului capitalei sînt implicate consiliul municipal, Comisia Electorală Centrală și Curtea de Apel Chișinău. Data desfășurării referendumului este stabilită de CEC, la propunerea consiliului municipal.
Problema desfășurării referendumului local privind rechemarea primarului se decide prin votul secret al două treimi din numărul consilierilor. Dacă această chestiune nu poate fi hotărîtă în consiliul municipal, atunci inițiativa poate parveni de la 10% din cetățenii cu drept de vot, care locuiesc în Chișinău.
Reieșind din faptul că, potrivit celui mai recent sondaj al Centrului de cercetări sociologice și marketing CBS-AXA, în ratingul politicienilor Dorin Chirtoacă ocupă ultimul loc, cu un nivel de încredere de 0,8%, colectarea semnăturilor în susținerea referendumului nu va fi o sarcină complicată pentru activiști.
Dacă inițiativa privind organizarea plebiscitului vine de la locuitorii capitalei, la prima etapă se creează un grup de inițiativă din cel puțin 20 de cetățeni cu drept de vot și cu domiciliul permanent pe teritoriul municipiului. Acesta este înregistrat de instanță în termen de 5 zile după prezentarea pachetului de documente și lista întrebărilor formulate, propuse pentru referendumului local.
După decizia privind înregistrarea urmează eliberarea adeverințelor grupului de inițiativă, după care membrii acesteia pot purcede la colectarea semnăturilor. Acest proces poate dura cel puțin 30 de zile și cel mult 60 de zile. În cadrul ultimelor alegeri ale primarului general al Chișinăului din iunie 2015, în listele electorale au fost incluși aproape 630 de mii de alegător. Astfel, activiștii urmează să colecteze 63 de mii de semnături pentru susținerea referendumului.
Pregătirea de plebiscit
Listele cu semnături vor fi depuse în instanță, care timp de 15 zile, va trebui să le verifice și să excludă dublarea semnăturilor. Dacă instanța va considera că numărul de semnături este insuficient, atunci propunerea privind desfășurarea referendumului local se respinge, iar înregistrarea grupului de inițiativă se anulează.
Dacă însă toate documentele sînt în regulă, atunci este emisă o decizie privind desfășurarea plebiscitului, în care se menționează motivele înaintării problemei de rechemare a primarului general. Referendumul ar putea avea loc nu mai devreme decît 30 de zile și nu mai tîrziu de 45 de zile de la adoptarea hotărîrii.
La următoarea etapă, cu cel puțin 30 de zile înainte de referendum, CEC, la propunerea autorităților locale, creează circumscripțiile electorale municipale. Timp de cel puțin 20 de zile sînt create secțiile de votare. Acestea sînt create prin împărțirea municipiului în sectoare cu cel puțin 30 și cel mult 3000 de alegători. Ulterior, se creează consiliile electorale, ai căror președinți sînt aprovați de consiliul municipal.
În cazul desfășurării plebiscitului concomitent cu alegerile președintelui în octombrie 2016, sarcina se simplifică. Legea permite în asemenea situații ca consiliile și birourile electorale, ce organizează alegerile, să îndeplinească aceleași funcții și pentru organizarea referendumului.
În buletinul de vot va fi inclus textul întrebării privind rechemarea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar general al Chișinăului, scoase la referendum. În dreapta întrebării sînt amplasate orizontal două dreptunghiuri cu cuvintele „pentru” și „împotriva” înscrise în ele, iar sub acestea – două cercuri, în care cetățenii își vor putea exprima opțiunea prin aplicarea ștampilei „Votat”.
Obținerea rezultatelor și noile alegeri
După numărarea voturilor, rezultatele referendumului sînt supuse procedurii de validare. Consiliul electoral de circumscripție, timp de 2 zile după obținerea rezultatelor plebiscitului, prezintă Curții de Apel Chișinău raportul, la care sînt atașate procesele verbale și toate plîngerile împreună cu explicațiile privind modul de soluționare a lor. Timp de 10 zile, instanța emite hotărîrea privind validarea sau invalidarea alegerilor și a rezultatelor referendumului local. După aceasta, CEC publică rezultatele finale.
Problema rechemării lui Chirtoacă va fi considerată soluționată dacă pentru aceasta va vota un număr egal sau mai mare de persoane față de rezultatele alegerii primarului. Totodată, potrivit Codului electoral, pentru rechemare trebuie să voteze cel puțin jumătate dintre alegătorii care au participat la referendum.
Amintim că în turul doi al alegerilor primarului general din Iunie 2015 au participat circa 308,5 mii de alegători, sau 48,55% din numărul lor total. Pentru susținerea candidaturii lui Dorin Chirtoacă, care reprezintă Partidul Liberal, s-au pronunțat 53,54% dintre persoane. Pentru ca fotoliul primarului general să devină vacant, rechemarea acestuia trebuie susținută de, cel puțin, același număr de orășeni (cu condiția că acesta va constitui cel puțin jumătate din participanții la vot).
Dacă prezența la vot va fi mai mică de o treime din cetățenii incluși în lista alegătorilor, referendumului va fi declarat nul. În cazul unor încălcări grave ce pot influența rezultatul final, instanța ar putea adopta hotărîrea privind nulitatea plebiscitului. În această situație, în termen de două săptămîni, este organizat un referendum repetat. În alte cazuri, un nou referendum local privind rechemarea primarului general ar putea fi organizate nu mai devreme decît peste un an.
Dacă în rezultatul votului, Chirtoacă va pierde funcția de primar general, data demisiei lui va fi data referendumului. În acest caz, CEC va anunța hotărîrea privind numirea datei noilor alegeri.