01.04.2016 11:22
Votat: 30 octombrie - Data alegerilor prezidențiale
Alegerile prezidențiale vor avea loc în data de 30 octombrie 2016. Decizia a fost luată astăzi, cu votul majorității parlamentare.
Documentul a stârnit nemulțumirea partidelor din opoziție, care i-au învinuit pe autorii proiectului că nu fac altceva decât să încalce legislația.
„Modul în care ați stabilit această dată este deloc nedemocratică. Aduceți argumente vizavi de numărul de semnături.
Poate numărul de semnături trebuie modificat și nu invers. Adică micșorăm numărul de semnături necesare, pentru a organiza scrutinul în termenii legali”, a declarat vicepreședintele PLDM Vadim Pistrinciuc.
„De ce nu ați venit cu această inițiativă în data de 8 februarie. Ceea ce facem noi acum se numește încălcarea legii. Noi nu vom susține documentul”, a intervenit președintele fracțiunii PCRM, Inna Șupac.
„Toată lumea dorește nu numai alegerea președintelui în mod direct, dar și componența Comisiei Electorale Centrale. Noi știm că membrii CEC au mandatul expirat. Dar mai știm că odată ce adoptăm data alegerilor prezidențiale, nu vom mai putea schimba componența membrilor CEC”, a intervenit socialistul Vladimir Turcanu.
„Totul se face în conformitate cu legea. Data aceasta este o propunere, iar Parlamentul este locul de dezbatere. Suntem perfect în conformitate cu Codul elaborat, iar acordul sau dezacordul îl veți prezenta la finele acestei dezbateri”, a subliniat Sergiu Sârbu.
„Domnul Sîrbu, mă conving atâta oară că m-ai bine era dacă rămâneați în PCRM. Ați degradat. Dacă sunteți atât de mândru de proiectul inițiat de ce ieri când ați mers la Ministerul Agriculturii să inregistrați acest proiect, acolo era plin de polițiști”, a intervenit Maria Ciobanu.
În același timp, liberal-demicratul Chiril Lucinschi a propus ca alegerile prezidențiale să aibă loc în data de 3 iulie. Propunerea nu a fost însă acceptată.
„Este clar că, Curtea Constituțională ne-a pus într-o situațue critică. Este necesar să mergem până la capăt. Noi trebuie să stabilim data alegerilor. Trebuie să respectăm legislația. propun întreruperea dezbaterilor”, a declarat democratul Dumitru Diacov.
Iar liderul PL a evitat să se expună pe marginea acestui document. Mihai Ghimpu a propus întreruperea dezbaterilor și supunerea la vot a documentului.
Documentul a fost susținut cu votul a 50 de deputați. de menționat este că inițiatorii documentului sunt: Sergiu Sîrbu, Roman Boţan, Ştefan Creangă și Igor Vremea.