09.11.2016 15:45

A fost adoptat salariul mediu pe economie prognozat pentru 2017

La propunerea Ministerului Muncii, Guvernul a aprobat cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2017, în mărime de 5300 de lei.

Salariul prognozat pentru anul 2017 a fost calculat ținîndu-se cont de indicatorii macroeconomici prezentați de Ministerul Economiei.

Deci, potrivit ministerelor de resort, pentru anul viitor se așteaptă o majorare a salariului mediu pe economie doar de 4,95%.

În aceste circumstanțe se poate deja presupune că pensiile vor fi indexate cu mai puțin de 4,95%. Doar coeficientul de indexare constituie media dintre creşterea anuală a indicelui preţurilor de consum şi creşterea anuală a salariului mediu. Și indicele prețurilor de consum afișat de Biroul Național de Statistică în prezent este (să credem oare?) doar de 100,6%.

Deci, 4,95% + 0,6% = 5,55% : 2 = 2,775%.

Și asta în ciuda faptului că aceeași economiști prognozează și devalorizarea valutei naționale, imediat după alegerile de duminica viitoare.

De menționat că, în conformitate cu Legea privind sistemul de asistență socială, această sumă va sta la baza calculului contribuţiei individuale de asigurări sociale pentru asiguraţi, care nu va depăși 5 salarii minime înmulţite cu 12.

Suma de 5300 de lei va sta și la baza calculului unității convenționale prevăzute în multiple cazuri de sancționare.

Și cerința conform căreia la calcularea costului unității convenționale va sta salariul mediu pe economie doar a reușit să intre în vigoare recent, dar vom cunoaște ce amenzi vom plăti abia începînd cu 1 ianuarie 2017.

Salariul este doar prognozat, iar amenzile vor fi calculate din plin. Asta o spune legislația.

SURSA

Comentarii