11.09.2014 15:32

ACORDUL DE LIBER SCHIMB RM-TURCIA

Producătorii moldoveni vor putea exporta în Turcia peste 750 de tipuri de mărfuri fără taxe vamale. Prevederea se conține în Acordul de Comerț Liber dintre Republica Moldova și Turcia, semnat astăzi la Chișinău. Ministerul Economiei susține că implementarea acestui Acord ar stimula investițiile turcești în țara noastră.

La data intrării în vigoare a acordului, toate taxele vamale de import, precum şi orice taxă cu efect echivalent, aplicate produselor industriale vor fi anulate. Excepție fac unele mărfuri din Turcia, precum încălţămintea, mobilierul şi produsele din plastic, pentru care Republica Moldova a solicitat instituirea unor perioade de tranziţie de la 3 la 7 ani. Întrebat dacă comerțul liber cu Turcia nu va afecta producătorul local, ministrul moldovean al economiei, Andrian Candu a spus că nu există un astfel de pericol, din momentul în care s-a negociat perioade de tranziție pentru produsele sensibile.

Precizăm că pentru produsele agricole, documentul prevede acordarea concesiilor reciproce de către ambele părţi. Au fost negociate contingente tarifare pentru produsele de interes sporit, inclusiv pentru anumite perioade ale anului. Totodată, ministrul turc a dat asigurări că și investițiile vor fi protejate de ambele părți.

Planificăm să revizuim Acordul de protejare reciprocă a investițiilor, în așa fel încât să fie adaptat la necesitățile ambelor părți. În scurt timp, delegațiile tehnice vor începe lucrul.

Acordul de Comerț Liber cu Turcia va intra în vigoare după ratificarea acestuia de ambele părți.

Comentarii