13.06.2014 09:49

CONFERINȚA INTERNAȚIONALĂ A INVESTITORILOR MOLDOVA - UE

Săptămâna investițională din Moldova s-a încheiat astăzi cu vizita delegației Uniunii Europene, în frunte cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Înaltul oficial a reiterat importanța acestor activități pentru intensificarea exportului și a investițiilor în țara noastră. De asemenea, el a subliniat că autoritățile trebuie să continuie reformele pentru a înbunătăți mediul de afaceri.

Uniunea Europeană va oferi anul acesta peste 161 de milioane de euro pentru pregătirea Zonei de liber schimb aprofundat și cuprinzător cu Uniunea Europeană și facilitarea procesului de integrare a Moldovei pe piața UE. De asemenea, au fost semnate programe suplimentare de asistență pentru liberalizarea regimului de vize, reformele în sectorul energetic și susținerea localităților rurale.

JOSE MANUEL BARROSO președinte al Comisiei Europene: “Uniunea Europeană poate să acorde un ajutor, și de asemenea, să consolideze drumul ales al Moldovei”.

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă a mulțumit UE pentru ajutorul acordat și a reiterat că integrarea europeană este "cel mai ambiţios proiect al Moldovei". Totodată, el a recunoscut că guvernarea de la Chișinău mai are de făcut pași concreți pentru reformarea tuturor sistemelor, inclusiv cel investițional.

IURIE LEANCĂ prim-ministru al Republicii Moldova: “Este extrem de important că după asocierea cu UE, și după ce vom activa în zona de liber schimb, vom crea mai multe instituții și un mediu economic legal care să atragă mai mulți investitori în economie și va crea inovații, noi locuri de muncă”.

Potrivit oficialului european, Moldova deja este cel mai mare beneficiar de asistență financiară din partea UE pe cap de locuitor din întreaga lume. În perioada anilor 2007-2013, UE a oferit Moldovei peste 560 de milioane de euro.

Comentarii