13.06.2014 10:02

CONCLUZII ȘI RECOMANDĂRI DE ATRAGERE A INVESTIȚIILOR

Cu o durată de două zile, Forumul Economic Vienez, desfășurat la Chișinău și-a încheiat lucrările. Astăzi, au fost făcute concluziile în ceea ce privește climatul investițional din Moldova și atractivitatea lui pentru investitorii străini. De asemenea, au fost expuse unele recomandări pentru autoritățile noastre de a atrage investiții străine directe.

Secretarul general al Forumului Economic Vienez, Elena Kirtcheva a menționat că deși Republica Moldova reprezintă o piață mică, investitorii străini sunt interesați să vină aici, dar caută garanții suplimentare din partea statului. Ea le-a recomandat autorităților moldovenești să elaboreze strategii multidirecționale de atragere a investițiilor și să-și concentreze atenția pe propria dezvoltare în regiune.

Majoritatea companiilor străine care au participat la Forum sunt deja prezente pe piața noastră. Acestea susțin că sunt gata să-și revadă politicile de dezvoltare și să aloce sume mult mai semnificative, după ce Republica Moldova semnează Acordul de asociere cu UE și aderă la zona de liber schimb.

Elena Kirtcheva a menționat că scopul Forumului Economic Vienez este de a ajuta țările care fac parte din această asociație europeană, să depășească barierele existente pentru o mai bună dezvoltare economică. Ea a îndemnat autoritățile noastre să preia exemplul Muntenegru care a reușit într-un termen restrâns să-și diversifice spectrul de investiții și să înregistreze o creștere economică plauzibilă.

Forumul Economic Vienez care s-a desfășurat la Chișinău pentru a treia oară și este al unsprezecelea ca număr din perioada de existență a acestei platforme. La eveniment au participat în jur de 300 de companii din aproape 20 de țări. Pe 24 noiembrie curent, la Viena vor avea loc lucrările summit-ului Forumului Economic Vienez.

Comentarii