23.11.2016 14:46

BERD și FAO promovează exportul și comerțul de fructe și legume în Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), în colaborare cu Federația Națională a Agricultorilor din Moldova AGROinform, vor contribui la sporirea eficienței în producerea și comerțul cu fructe și legume.

Prima Conferință Internațională „Retailul și exportul produselor horticole proaspete în Moldova” a întrunit peste 120 de producători, comercianți angro și cu amănuntul, experți în piață din toate regiunile Moldovei, precum și reprezentanți ai importatorilor și rețelelor de supermarketuri din Belarus, Tadjikistan, România, Rusia și Ucraina.

Evenimentul vizează promovarea legăturilor pozitive în cadrul sectorului și diseminarea celor mai bune practici în domeniul marketingului, producerii și gestiunii post-recoltă, în vederea susținerii dezvoltării sistemului de comerț modern și noilor oportunități de export.

„Gradul de diversificare a exporturilor moldovenești de fructe și legume este foarte jos, mai mult de 90% dintre exporturi fiind direcționate către piața Uniunii Vamale Eurasiatice” a menționat Andrei Iarmak, economist FAO. „Noi încercăm să ajutăm producătorii locali în dezvoltarea de noi piețe atît în Moldova, cît și în afara ei. Aceasta necesită modernizarea întregului lanț valoric”, a spus el.

Este de așteptat ca Forumul Comercial să fie punctul culminant al Conferinței. Stabilind legături directe între furnizori și cumpărători în sesiuni programate, Forumul vizează suportul producătorilor moldoveni de fructe și legume în negocierea de contracte de furnizare directă cu cumpărători de top din străinătate și cu principalele rețelele locale de supermarketuri.

Pînă la conferință, FAO și BERD au efectuat analiza lanțurilor valorice pentru principalele culturi horticole ale țării. În baza acestora, au fost organizate trei seminare regionale specializate pentru 150 de producători locali privind îmbunătățirea calității ofertei de fructe și legume la standarde de calitate acceptabile pentru anumite piețe de export și rețele de supermarketuri.

„Accesul la piețe de valoare înaltă, locale sau de export rămîne o provocare majoră pentru producătorii de fructe și legume din Moldova,” a menționat Victoria Zinciuk, director interimar pentru Sectorul Agroalimentar, BERD. „Noi putem ajuta producătorii să răspundă acestei provocări prin oferirea de consultanță specializată, precum și de finanțare necesară oricăror viitoare investiții.”

Paralel cu aceasta, fermierii trebuie să sporească valoarea prin îmbunătățirea tehnologiilor de producere, selectarea soiurilor potrivite, îmbunătățirea manipulării post-recoltă, ambalajului și logisticii, precum și prin marketing și promovare mai activă.

BERD și FAO au declarat că vor continua să lucreze cu furnizorii locali și cumpărătorii din Moldova și din regiune pentru susținerea dezvoltării lanțurilor valorice incluzive și durabile în sectorul agroalimentar.

BERD este un investitor instituțional major în Moldova cu investiţii de peste 1 miliard de euro în 110 proiecte în sectoarele financiar, corporativ, de infrastructură și energie ale Moldovei, mai mult de jumătate dintre aceste investiții fiind direcționate sectorului privat.

FAO asistă țările membre ale Organizației în accesarea piețelor internaționale, respectarea standardelor internaționale de calitate și siguranță alimentară, îmbunătățirea proceselor de-a lungul întregului lanț agroalimentar.

SURSA

Comentarii