21.07.2014 15:24

GAJUL, O PROBLEMĂ PENTRU A ACCESA UN CREDIT

Creditul- de multe ori este o salvare, însă condițiile necesare accesării acestui serviciu bancar sunt adesea drastice în RM. De mult ori, creditul nu poate fi contractat din cauză că solicitantul nu are un gaj eligibil. În țara noastră, ajutor în garantarea împrumuturilor îl oferă Fondul de Garanție al Creditelor. De serviciile acestui fond au beneficiat peste 200 de companii. Printre aceștia este și eroul reportajului următor.

Lansându-și afacerea în 2011, Vasile Beșliu de-a lungul perioadei și-a extins afacerea, ba chiar a lansat un al doilea Service Centru, specializat în vopsire și tinichigeria mașinelor. La un moment dat a apărut necesitatea unei încăperi de uscat.

VASILE BEȘLIU proprietar de service auto: Întrucât aveam deja un credit contractat, banca mi-a refuzat acordarea celui de al doilea. Au considerat că nu aș putea garanta un gaj.
Jumătate din gaj, Vasile a indicat din proprietățile sale, iar a doua jumătate a garantat-o Organizația de Dezvoltare a Întreprinderlor Mici și Mijlocii.
Acum Vasile rambursează cu succes creditul și anual scrie câte un raport către Fondul de Garanții. Mai mult, Fondul îi garantează antreprenorului rambursarea creditului în caz că acesta este în incapacitate de plată. Totuși, asemenea cazuri sunt unice. De regulă banca preia de la contractant toate actele necesare și le transmite Fondului de Garanții. Astfel, se evită birocrația etapelor de creditare.
În anul 2014, garanții pentru credite au primit 46 de întreprinderi, iar în 2013- 70. Fiecare leu garantat, a atras în economie 4 lei drept investiție. Asta a permis crearea a peste 120 de locuri de muncă. 60% activează în domeniul agricol, 17% industria de prelucrare, și 16 % în domeniul serviciilor.

Comentarii