29.11.2016 08:31

Kazahstanul susţine aspitaţia Moldovei de a adera la UEE

Kazahstanul susţine aspitaţia Moldovei de a adera la Uniunea Economică Eurasiatică (UEE).

Potrivit comunicatelor mediilor de informare din Rusia, acest lucru l-a declarat preşedintele Kazahstanului Nursultan Nazarbaev în interviul pentru canalul de televiziune “Россия 24”, menţionînd că, în caz, dacă Moldova va adresa o cerere oficială de aderare la Uniunea Economică Eurasiatică, ea va fi examinată cu atenţie.

“În calitate de preşedinte în exerciţiu al UEE, eu susţin această aspiraţie a Moldovei. Noi o vom examina cu atenţie la consiliul comun, dacă o atare propunere va fi înaintată oficial”, a spus Nursultan Nazarbaev.

Potrivit spuselor lui, Uniunii Economice Eurasiatice “I s-au adresat cu cererea de a crea zone economice libere circa 40 de ţări”. “Chiar şi în Coreea de Sud, numaice am revenit de acolo, vor să întreţină cu noi comerţ economic liber”, a menţionat preşedintele Kazahstanului.

UEE este o asociaţie economică internatională de integrare, creată în baza Uniunii Vamale şi Spaţiului economic unic, care funcţionează din 1 ianuarie 2015. Acum membre ale UEE sînt Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstanul şi Kirghizia.

Noul preşedinte al Moldovei Igor Dodon a declarat anterior că se pronunţă pentru integrarea ţării în UEE.

“Preşedintele nu are atribuţii să anuleze Acordul cu Uniunea Europeană. Dar noi putem să organizăm un referendum, ca oamenii să-şi spună părerea. De aceea, în etapa actuală noi, desigur, vom menţine parteneriatul cu Uniunea Europeană, dar în perspectivă, eu sper foarte mult, noi totuşi vom începe apropierea de UEE”, a explicat Igor Dodon.

SURSA

Comentarii