20.05.2014 15:14

Rusia şi China nu au semnat acordul în domeniul livrărilor de gaze

Rusia şi China încă nu au ajuns la un acord în domeniul livrărilor de gaze. Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez, Xi Jinping, au semnat marţi, la Shanghai, mai multe acorduri bilaterale, dar nu şi cel referitor la livrările de gaze rusesti catre China, evaluat la 400 de miliarde de dolari. Discuţiile vor continua pentru că părțile sunt interesate de un compromis, a declarat directorul general al Gazprom, Alexey Miller.

Subiectul divergent este cel al preţului. Chinezii consideră că Rusia cere prea mult.

Cele două state negociază de mai bine de doi ani acordul, dar până acum nu s-au înţeles. Se aștepta că părțile vor semna documentul, valabil pentru o perioadă de 30 de ani, în timpul vizitei de două zile a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, în China, însă la acest moment discuțiile continuă.

Marea dispută reprezintă prețul pentru gazul livrat. De-a lungul timpului, China a cerut un preţ similar cu cel plătit de Turkmenistan - în funcţie de cotaţiile petrolului, acesta variază între 250 şi 310 dolari pentru o mie de metri cubi.

Înainte de începerea vizitei lui Putin la Shangai, publicația moscovită Izvestia a scris că prețul gazului ar putea fi aproape de media europeană și ar reprezenta circa 350-380 de dolari pe mia de metri cubi.

Gazprom vrea să construiască un gazoduct în valoare de 22 de miliarde de dolari spre China, care să transporte anual 38 de miliarde de metri cubi de gaze. Compania ar putea începe să livreze gaze în China în 2019 sau 2020, declara în martie ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak.

Pentru Gazprom, cantitatea este egală cu aproximativ 20% din livrările de gaze destinate Europei, cea mai mare piaţă de export a companiei.

China, cel mai mare partener comercial al Rusiei, cu schimburi în valoare de 94,5 miliarde de dolari anul trecut, este singura ţară din Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite care nu a sancţionat acţiunile Rusiei în Ucraina.

Comentarii