16.11.2016 10:45

Moldova va anula restricţiile la importul de mărfuri ucrainene

Moldova din 1 ianuarie 2017 va anula restricţiile şi taxele, instituite anterior la mărfurile ucrainene, – produsele din lapte, carne şi ciment, comunică NOI.md.

Acest lucru l-a comunicat pe Facebook vicepremierul Stepan Kubiv, ministru al Dezvoltării Economice şi Comerţului al Ucrainei, după bilanţul şedinţei de la Chişinău a Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare economică.

„Noutăţi bune de la Chişinău: Moldova a confirmat neprelungirea măsurilor de restricţie din 1 ianuarie 2017”, a comunicat Stepan Kubiv, amintind că Moldova a instituit restricţii la produsele ucrainene în mai 2016.

„Noi am realizat o muncă amplă cu partea moldovenească, pentru a-i proteja pe exportatorii de producţie ucraineană în Moldova. Acum constatăm rezultatul muncii noastre comune a echipei Ministerului Dezvoltării Economice şi Comerţului al Ucrainei”, a adăugat el.

Potrivit comunicatului Ministerului Dezvoltării Economice şi Comerţului al Ucrainei, vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei al Moldovei, a declarat în cadrul şedinţei Comisiei Interguvernamentale de la Chişinău că partea moldovenească nu preconizează să prelungească măsurile de restricţie la importul unor tipuri de producţie ucraineană, care au fost instituite în luna mai curent şi va analiza efectul acestor măsuri, după care va informa partea ucraineană despre rezultate.

Conform comunicatului Ministerului Economiei al Republicii Moldova, în cadrul întîlnirii lui Octavian Calmîc cu Stepan Kubiv interlocutorii au exprimat angajamentul reciproc al autorităților Moldovei şi Ucrainei pentru respectarea necondiționată a regimului de liber schimb între cele două țări, avînd la bază atît legislația națională, cît și angajamentele asumate de ambele state în cadrul diferitor organisme internaționale, inclusiv Organizația Mondială a Comerțului.

În cadrul şedinţei Comisiei Interguvernamentale părțile au convenit asupra majorării volumelor de comerț dintre ambele state, precum și neadmiterea introducerii măsurilor de restricție asupra importului/exportului de mărfuri. În context, partea moldovenească a menționat că restricțiile asupra importului unor mărfuri din Ucraina, aprobate prin Hotărîrea Guvernului din luna mai 2016, sînt în vigoare doar pînă la 31 decembrie curent, iar autoritățile Moldovei vor adopta în viitor unele măsuri de protecție a pieței interne și producătorilor autohtoni în conformitate cu normele OMC.

SURSA

Comentarii