19.05.2014 14:03

Politica comerciala

Republica Moldova urmează să semneze pe 27 iunie Acordul de asociere cu UE, inclusiv cel de Liber Schimb. În proximitatea acestui eveniment, se discută tot mai des despre oportunitățile pe care le vor avea exportatorii moldoveni și economia națională, per ansamblu. Pe de altă parte, există voci care susțin vehement ideea orientării doar spre piața din Est. Experții de la Echipa Economică Germană ne sugerează însă să avem un comerț liber și cu UE și cu Uniunea Vamală.

Șeful Echipei Comerciale Gemane, Ricardo Giucci susține că economia moldovenească este una deschisă, cu o structură a exporturilor destul de diversificată și că politica comerciale a Moldovei trebuie să mențină o asemenea structură prin utilizarea comerțului liber. Economistul sugerează că politica comercială optimă pentru țara noastră este anume schimbul de comerț liber atât cu UE, cât și țările Uniunii Vamale, dar fără a adera la cea din urmă.

În viziunea expertului german, comerțul cu ambele blocuri regionale este mult în interesul RM și nu există motive tehnice care ar submina acest proces, însă Guvernul trebuie să caute alternative pentru exporturile moldovenești, întrucât riscul cel mai mare după semnarea Acordului de Asociere cu UE este că Rusia va denunța acordurile de liber schimb cu țara noastră.

În același timp, economiștii GET avertizează că aderarea țării noastre la UV ar fi problematică, întrucât RM este membră a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). În cazul în care, totuși, aderarea are loc, vom achita tarife mai mari la servici și bunuri. În plus, organizația internațională va sancționa RM pentru decizii unilaterale.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în ianuarie-martie curent, exporturile spre țările UE au crescut cu 22,5% față de perioada similară a anului trecut, iar spre țările CSI s-a micșorat cu 26,5%. Astfel, produsele moldovenești au o cotă de 55,6% pe piața comunitară și de 31,6% pe cea din spațiul ex-sovietic.

Comentarii