05.10.2015 15:14

Armata ucraineană și insurgenții propuși își retrag tancurile

Armata ucraineană şi insurgenţii proruşi au anunţat, sâmbătă, începerea retragerii tancurilor şi altor vehicule blindate din zonele de conflict din estul Ucrainei, în cadrul măsurilor de consolidare a armistiţiului stabilit prin Acordul de la Minsk. Decizia retragerii tancurilor a fost luată după reuniunea desfăşurată vineri la Paris, la care au participat preşedinţii Franţei, Rusiei şi Ucrainei, precum şi cancelarul Germaniei.

După retragerea armamentului greu, decisă în februarie, cei patru lideri politici au stabilit începerea retragerii armamentului uşor, de sâmbătă. Planul de implementare a Acordului Minsk va continua după sfârşitul anului 2015.

François Hollande a spus că “acordul de încetare a focului este respectat în totalitate, astfel că astăzi am făcut noi progrese pentru a ne asigura că nu vor mai exista victime ale acestui conflict dramatic”.

În cadrul reuniunii dintre Franța, Germania, Rusia și Ucraina, cei patru președinți au discutat și despre organizarea alegerilor locale în Ucraina. ”Alegerile programate în regiunile separatiste ucrainene nu trebuie să aibă loc pe 18 octombrie. Trebuie organizate după sfârşitul anului 2015”, a declarat François Hollande după întrevederea cu Vladimir Putin. La rândul său, Angela Merkel a pledat ca alegerile în regiunile proruse Doneţk şi Lugansk să se desfăşoare conform legislaţiei ucrainene.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014, s-a soldat până în prezent cu 6.500 de morţi.

Comentarii